Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eija-Liisa Ahtila etsii uudenlaisia kerrontatapoja

Hämeenlinnan Taidemuseo esittelee videotaiteilija, nykytaiteilija Eija-Liisa Ahtilan (s.1959) tuotantoa, keskeisiä videoteoksia sekä valokuvia ja piirroksia yli kahden vuosikymmenen mittaisen taiteilijauran varrelta.

Ahtila on yksi suomalaisen nykytaiteen harvoista kansainvälistä mainetta niittäneistä tekijöistä. Hänet tunnetaan erityisesti liikkuvan kuvan kehittäjänä ja uudistajana. Hän rikkoo ennakkoluulottomasti perinteisiä kerronnan tapoja. Esimerkiksi Ahtilan videoteos ”Jos 6 olis 9” oli ensimmäisiä tarinallisia usean rinnakkaisen kuvan videoinstallaatioita maailmassa.

Ahtila kuvaa teoksissaan perhesuhteita, elämän väliaikaisuutta, luopumista, mielen hajoamista, seksuaalisuutta ja identiteettiä. Uudemmissa teoksissaan Ahtila pohtii olemisen ulottuvuuksia ja inhimillisen ja muun elollisen välistä suhdetta.

Hämeenlinnan maisemia

Kipinä taiteeseen syttyi, kun Sairiossa asunut Ahtila vieraili usein lapsena Hämeenlinna Taidemuseossa. Entinen kotiseutu, Hämeenlinna ja Aulangon maisemat vilahtelevat usein Ahtilan tuotannossa. Tuorein videoinstallaatio ”Silta” on kuvattu suurelta osin Viipurintien sillalla.

– Silta kuvaa häilyvän rajaa, mielen järkkymistä. Kuka on hullu, ja mitä se tarkoittaa, taiteilija pohtii.

”Vaakasuora” on fiktiivinen muotokuva kuusesta kuuteen ruutuun vaakatasossa kuvattuna.

– Kuusi on kuvattu yhdellä kameralla ja saksinosturilla pala palata, taiteilija kertoo.

Teos tuo esiin luonnonvoiman, mutta samalla myös meditatiivinen. Äänimaailmana on keväistä linnunlaulua ja tuulen huminaa metsässä. Ahtila etsi sopivaa kuusta kuukauden.

– Sopiva, 11-metrinen, tuuhea kuusi löytyi Aulangon puistometsästä läheltä hotellia ja tenniskenttää. Kymmenen pistettä sille, joka osaa bongata kuusen Aulangolta, Ahtila haastaa.

Myös Marian ilmestys -elokuvainstallaation alun luontokuvat ovat Aulangolta. Teos pohjautuu Raamatun kertomukseen, jossa enkeli Gabriel ilmoittaa Marialle Jeesuksen syntymästä. Ahtila on sijoittanut tapahtumat nykyaikaan. Teoksen taustalla vaikuttaa ajatus erilaisten maailmojen yhtäaikaisesta olemassaolosta. Näyttelijät ovat Kati Outista ja Elina Hurmetta lukuun ottamatta amatöörejä, monet Helsingin Diakonissalaitoksen naisten tukipalvelujen asiakkaita. Teos kysyy, mikä on ihme, mikä on pyhää?

Ahtilan videoteos ”Kalastajat” kuvaa kovassa tuulessa ja aallokossa merelle lähdössä olevia kalastajia. Kalastajat on osa Etydit -videoinstallaatiosarjaa. Se on kuvattu Beninissä, Länsi-Afrikassa. Teos on ajaton, mutta samanaikaisesti yllättävän ajankohtainen; se tuo mieleen pakolaisten uhkarohkeat Välimeren ylitysyritykset.

Eija-Liisa Ahtilan näyttely on esillä Hämeenlinnan Taidemuseon Engel-makasiinissa 31.1.2016 asti.