Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi nuokkari kerää kehuja ja soraääniä

Rengon alakoululla oli vilskettä ja vilinää torstai-iltana.

Mistään jälki-istunnosta ei ollut kyse, vaan parikymmenpäinen joukko nuoria vietti aikaansa ReNussa, eli syyskuun alussa avatussa nuorisotilassa.

Vitosluokkalaiset Julia Rummukainen ja Mari Mäkinen olivat päässeet pingiksen makuun. Kaksikko on mielissään uudesta nuorisotilasta, kun aiemmin kunnantalon alakerrassa sijainnut suljettiin rakennuksen mentyä myyntiin.

– Kivaa kun on tällainen. Täällä voi pelailla tai tehdä vaikka läksyjä. Me käydään täällä kaksi kertaa viikossa, Julia ja Mari tuumaavat.

Siinä missä nuokkari sai torstaina kehuja, keräsi se myös soraääniä. Aiemmat tilat kunnantalolla olivat kuulemma isommat ja kotoisammat sekä kaupan vieressä.

Joni Leimu, 17, kuvaili ReNun olevan liian pieni ja liian syrjässä.

– Kunnantalon alakerta oli kotoisampi.

Eräs yläasteikäinen nuori puolestaan luonnehti tiloja alatyylisillä ilmaisuilla ryydittäen. Huolimatta seinällä seisovista järjestyssäännöistä, joissa muiden muassa puhutaan siistin kielenkäytön puolesta.

Yksi nuori tuumaili porukan vaan kessuttelevan kylillä, mikäli tiloja ei olisi lainkaan olemassa.

– Mutta hei, se oli vaan läppä, poika lisäsi myöhemmin.

Haasteita ja rajoitteita

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen luotsaama ReNu on varustettu kioskilla pikkupurtavaa varten. Tuotoilla katetaan osa nuokkarin vuokrakuluista.

Tiloista löytyy pingis- ja bilispöytien lisäksi pari playstation-konsolia ja tv- sekä pöytäpelejä. Myös salibandyyn on mahdollisuus.

Tärkeintä ReNussa on tavata kavereita ja tutustua uusiin turvallisesti, valvotusti.

Jatkossa tarkoituksena on järjestää myös leffailtoja, kokkausta ja nyyttäreitä, ohjaajat Matti Kaski ja Susanna Koskinen kertovat.

– Kunhan alkukankeuksista on selvitty ja toiminta saadaan kunnolla pyöräytettyä käyntiin.

Koululla olevat tilat tuovat mukanaan tiettyjä rajoitteita ja omat haasteensa.

– Joukkoon mahtuu myös pari nuorta, jotka eivät sääntöjä tahdo oikein sulattaa. Se näkyy levottomuutena, mutta kaikkiaan toiminta on käynnistynyt aika hyvin, Kaski sanoo.

Ohjaajat valvovat sääntöjen noudattamista ja niiden rikkomisesta seuraa rangaistus, joka voi olla esimerkiksi määräaikainen porttikielto.

Sääntöjä ei ole tehty nuorten kiusaksi, vaan kaikkien viihtymisen turvaamiseksi.

Nuokkarissa saavat viettää aikaansa kaikki 11–18-vuotiaat nuoret tiistaisin ja torstaisin kello 16.30 alkaen.

– Myös 18-vuotiaat siksi, että heillä ei pitkien välimatkojen takia ole välttämättä muuta aktiviteettia. Alakouluikäisten nuokkariaika päätyy kello 18.30 ja heitä vanhemmilla 20.30.