Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mirjami Liikanen on Vuoden Muistikaveri

”Monipuolisuus ja avarakatseisuus. Muisti-KaVeRina ollessaan Mirjami Liikanen on erityisen idearikas ja innostava ja osaa hyödyntää vahvuuksiaan muistisairaiden henkilöiden iloksi myös ryhmätoiminnassa.”

Hämeenlinnalaisen Mirjami Liikasen valintaa valtakunnallisen Muistiliiton vuoden muistikaveriksi perustellaan väkevästi. Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen muistikavereiden ensimmäiseen koulutukseen osallistunut Liikanen on toiminut muistikaverina viime vuoden kesästä lähtien. Hän on myös erittäin aktiivinen muistisairaiden ryhmätoiminnassa.

– Tällainen tunnustus tuntuu totta kai hienolta. Itsestä tuntuu parhaimmalta se, että voi hyödyntää vapaaehtoistyössä omaa osaamistaan monipuolisesti, Mirjami Liikanen totesi valinnan julkistamistilaisuudessa.

Kanta-Hämeen muistiyhdistys järjestää marraskuussa neljän tapaamiskerran koulutustilaisuuden uusilla vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille muistikavereille. Vastaava koulutus järjestetään myös Hausjärvellä.

– Toivomme erityisesti miehiä vapaaehtoisiksi. Lätkämatseihin, kalastamaan tai pelkästään juttelemaan tarvittaisiin miespuolisia muistikavereita, Kanta-Hämeen muistiyhdistyksen suunnittelija Mia Haapanen patistaa miehiä.

Kanta-Häme oli ensimmäisiä alueita, joissa muistikavereita koulutettiin. Nykyisellään Suomessa on kaikkiaan noin 200 vapaahetoista muistikaveria.

– Ensimmäiset muistikaverit koulutettiin 2010 Kajaanissa, vuonna 2013 koulutuksesta tuli järjestelmällistä toimintaa, valtakunnallisen Muistineuvo-hankkeen projektikoordinaattori Mailis Heiskanen kertoo.

Muistikaverit eivät osallistu muistisairaan hoitoon ja arjessa selviämiseen, vaan toimivat esimerkiksi harraste-, kala-, teatteri- tai lenkkikaverina. Vain mielikuvitus on rajana, millaisen kumppanuuden muistisairas ja muistikaveri keskenään rakentavat.

”Meillä on hauskaa”

Mirjami Liikasen tapaamiset ystävän kanssa kestävät kerrallaan vähintään kolme tuntia, usein enemmän. Tapaamisia on kerran viikossa.

– Käymme syömässä, kävelyllä tai sitten juttelemme. Kuunteleminen ja vanhojen asioiden muistelu on myös tärkeää. Meillä on aina hauskaa keskenämme.

Valinnan perusteluissa todetaan muun muassa seuraavaa: ”Mirjami on ystävällinen, helposti lähestyttävä, ihmisten erilaisuuden huomioiva muistikaveri. Hän toimii sekä henkilökohtaisena muistikaverina että ryhmän ohjaajana. Ryhmän ohjaajana hän huomioi osallistujien erityistarpeet ja ideoi innokkaasti ryhmän toimintaa. Henkilökohtaisen kaverinsa kanssa hän on luonut luotettavan suhteen, ja asiakas on ilmaissut olevansa erittäin tyytyväinen kaveritoimintaan.”

– Itse olen touhunnut vapaaehtoistyössä vuodesta 1981, kun aloitin Punaisen Ristin ja seurakunnan yhteisessä ystäväpalvelutoiminnassa. Minusta tämä on itselleni erittäin antavaa, Mirjami Liikanen perustelee aktiivisuuttaan

Entisenä kondiittorina hän on saanut muistisairaiden ryhmätoiminnassa erityistä kiitosta järjestämistään tarjoiluista.

– Haluan tarjota leipomuksiani joka kerta kuin kuninkaallisille. Jospa siitäkin tulisi osallistujille muistettava hetki.