Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ryhmät työttömän tukena

Hämeenlinnan kaupungin kuluvana vuonna ensimmäistä kertaa pitkäaikaistyöttömille järjestetty Ovat-ryhmätoiminta (osallistu- voimaannu-aktivoidu-toimi) on ollut menestys. Kuntouttavaan ryhmätoimintaan sijoitetut rahat on pystytty säästämään muualla, muun muassa työmarkkinatuen ja toimeentulotuen alentuneina kustannuksina. Myös osallistujille toiminta voi tuoda taloudellista hyötyä.

– Tärkeintä on, että toimintaan osallistuneet kaupunkilaiset ovat erittäin tyytyväisiä. Kevään toiminnasta asiakaspalautteen keskiarvo oli 8,4. Se on työttömien toiminnassa todella hyvä arvosana, tilaajapäällikkö Sirpa Yli-Kerälä sanoo.

Tyytyväisiä ovat olleet myös sosiaalipalvelujen työntekijät sekä käytännön toteutuksesta valtaosin vastanneet kolmannen sektorin järjestöt.

– Järjestöiltä tulee sellaista palautetta, että nyt he toimivat juuri sillä ydinalueella, jota he haluavat yhteistyössä tehdä, Sirpa Yli-Kerälä sanoo.

Uusia Ovat-ryhmiä on aloittanut syksyllä. Suurimmassa osassa ryhmiä on edelleen tilaa. Osa vasta käynnistää toimintaansa.

Tänä vuonna ryhmätoiminnalla tavoitetaan noin 150 pitkäaikaistyötöntä.

– Ryhmiin on ohjattu myös muita kuin pitkäaikaistyöttömiä, esimerksi asiasta kiinnostuneita työttömiä nuoria, Yli-Kerälä kertoo.

Hän esittää kaupungin ensi vuoden talousarvioon vastaavaa työllisyyden investointipakettia kuin tänä vuonna on käytössä.

– Tulokset ovat kannustavia, Yli-Keräla vakuuttaa.

Puutarhasta monta hyötyä

Toukokuussa Jukolassa aloittanut palstaviljelyryhmä on nauttinut pitkin loppukesää neljän aarin viljelyalueen sadosta. Monipuolisen viljelyn tuotoksia on vaalittu ryhmätyönä kaksi kertaa viikossa, osa ryhmäläisistä kävi ahertamassa myös omalla ajallaan. Viimeinen kokoontuminen on kuluvalla viikolla.

Ryhmää vetänyt hortonomi Rainer Heikinpalo aloitti kiireellä taimien kasvatuksen omassa kodissaan, kun ryhmän perustaminen vahvistui kesän kynnyksellä.

– Viljeltävät kasvit valittiin niin, että ne tuottavat satoa ja niillä on hyvät menestymisen mahdollisuudet. Esimerkiksi tomaattia ei otettu valikoimaan, kukkia kyllä silmäniloksi.

Hyötykasvit ryhmäläiset ovat jakaneet oikeudenmukaisesti osallistujien työpanoksen mukaan. Ryhmään kuului 14 henkilöä, joista reilut puolet kävi aktiivisesti palstaviljelmällä. Mukana oli muutamia maahanmuuttajia, joille suomalaisten viljelykasvit olivat outoja.

– Maahanmuuttajien kielitaitokin vertyi puutarhaviljelyn erikoissanaston kautta, kertoo ryhmän käytännön organisoinnista vastanneen TerraTori Osuuskunnan puheenjohtaja Timo Laakso. Hän toivoo toiminnalle jatkoa.

– Kun vielä saisimme samat palstat ensi suvena viljeltäväksi, niin työssä olisi jatkuvuutta. Keväällä saimme tehdä aika kovasti töitä, kun osa palstoistamme oli ollut pitkään viljelemättä, Raine Heikinpalo sanoo.

Ryhmän aktiiveihin kuulunut Tarja Kemppainen sanoo saaneensa viljelystä erilaista rytmiä arkeen sekä paljon oppia:

– Olen viljellyt joskus aikaisemmin, mutta ammattilaisen johdolla tuli tosi paljon uutta tietoa, Tarja Kemppainen kiittelee ryhmän vetäjää Rainer Heikinpaloa.

Tänä syksynä Ovat-ryhmiä on aloittanut tai aloittamassa. Ryhmissä tehdään esimerkiksi ruokaa, liikutaan, opetellaan tietotekniikkaa, tehdään yhdessä kotiaskareita tai taidetta sekä opetellaan erätaitoja.

– Tilaa on melkein kaikissa ryhmissä, Työn Paikka-hankkeen työelämäosuuden kehittäjä Mira Sillanpää sanoo.

Lisätietoja: www.hameenlinna.fi ja puh. 03 621 3078.