Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hissi puoleen hintaan

Hissiavustuksilla tavoitellaan etenkin sitä, että varttuneemmat sukupolvet pystyvät asumaan omassa kodissaan huomattavasti pitempään kuin hissittömässä talossa. Samalla asuntojen arvo nousee. Esimerkiksi kymppitonnin panostuksen lasketaan nostavan asunnon myyntihintaa noin kahdella kymmenellä tuhannella. Talossa jo asuville hissi tuo laatua asumiseen.

– Tässä vaiheessa meille tärkeintä on elämänlaatu. Tulevaisuutta ajatellen myös vaivattoman liikkumisen turvaaminen kolmanteen kerrokseen on isoa asia, Myllymäessä sijaitsevan asunto-osakeyhtiö Villa Eevan asukas Pauli Hyvärinen sanoo. Hän asuu vaimonsa kanssa talon kolmannessa kerroksessa.

Villa Eevassa uusi hissi luovutettiin virallisesti asukkaiden käyttöön päättyvällä viikolla. Päätös hissin rakentamisesta syntyi noin puolitoista vuotta sitten, itse rakentaminen kesti nelisen kuukautta. Hieman yli 180 000 euron hankinta maksoi asuntoyhtiölle lopulta hieman yli 90 000, kun ARA (=Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) antoi puolet avustuksena.

– Valmius hissin hankkimiseen kypsyi meillä vuosien saatossa. Ilman puheita ei ratkaisuun päästy, mutta nyt kaikki ovat tyytyväisiä, taloyhtiön hallitukseen kuuluva Pauli Hyvärinen sanoo oman asuntoyhtiönsä puolesta.

”Nyt on kiire”

Hämeenlinnassa on asennettu noin 20 hissiä avustusrahan siivittämänä. Avustusrahaa voisi saada yli 100 hämeenlinnalaiseen rappukäytävään, mutta asuntoyhtiöissä on innostuttu hämäläisen verkkaisesti 50 prosentin avustuspotista huolimatta.

– Hieman ihmettelen kysynnän vaisuutta. Nyt kannattaisi olla liikkeellä kiireellä, sillä valtakunnallinen avustuspotti on kuivahtamassa, Hämeenlinnan kaupungin hissityöryhmän jäsen, isännöitsijä ja hallitusammattilainen Antti Rantanen sanoo.

Valtiovarainministeriön talousarvioesityksessä vuodelle 2016 korjaus- ja energia-avustuksiin on määrärahoja yhteensä 25 miljoonaa euroa. Kunnat saavat myöntää avustuksia ensi vuonna ko. esityksen mukaan vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaamiseen, kuntotutkimukseen kosteusvaurioituneeseen terveyshaittaa aiheuttavaan rakennukseen sekä pientalojen harkinnanvaraisiin energiakorjauksiin. Esityksen mukaan ARA myöntää avustuksia hissin rakentamiseen sekä esteettömyyskorjauksiin.

Tällä hetkellä koko valtakunnassa on avustuspäätös 181 hissille ja avustusvaraus 68 hissille.

Hämeenlinnan paikallista hissityöryhmää on täydennetty vuonna 2014. Ryhmän tavoitteena on tiedottaa ja neuvoa jälkiasennushissien hankintaan liittyviä asioita sekä muistuttaa esteettömyyttä parantavien korjausten tärkeyteen etenkin taloyhtiössä.

Kaupungin hissityöryhmässä on edustus muun muassa kaupungin rakennusvalvonnasta, pelastuslaitokselta, rakennusyhtiöistä sekä Kiinteistöliitto Kanta-Hämeestä.

– Hissityöryhmän toiminta on helpottanut merkittävästi rakennuslupien saamista sekä ohjeistuksen oikeellisuutta. Byrokratiaan eivät hissihankkeet Hämeenlinnassa kaadu, toistakymmentä hissiprojektia vetänyt Rantanen tietää.

Myös hankepäällikkö Tapio Kallioinen ARAsta kehuu paikallisen Hämeenlinnan hissityöryhmän toimintaa jonka myötä taloyhtiöt saavat puolueetonta neuvontaa.

Kustannusjako selvä

Hissiratkaisu ei ole monessakaan talossa helppo päätös. Hissiä ryhdytään pohtimaan yleensä siinä vaiheessa, kun osakkaat vanhenevat ja liikkuminen hankaloituu.

– Sijoitusasuntojen omistajat on valtaosin hissien hankkimisen kannalla. Hissi mahdollistaa vuokratason noston ja ns. hyvien vuokralaisten valinnan, Antti Rantanen sanoo kokemustensa perusteella. Sijoittajan kannalta on merkityksellistä tietysti myös se, että kiinteistön arvo kohenee hissin myötä.

Asuntoyhtiöissä kustannusten jako on linjattu asuntoyhtiölaissa. Poikkeuksia voidaan tehdä vain osakkaiden yksimielisellä päätöksellä.

Kustannusten jakoperusteena on yhtiövastikeperuste kerrottuna osakehuoneiston kerroksella, joka määräytyy porrashuoneen sisäänkäynnin perusteella.

Käytännössä alimman kerroksen osakkaat pääsevät pienemmillä kuluilla, tarkat kustannukset voi isännöitsijä tai taloyhtiö laskea hissilaskurilla, joka löytyy www.korjaustieto.fi -sivustolta.

Hämeenlinnassa rakennusvalvonta ja pelastuslaitoksen edustajat tarkistavat heti hankkeen alkuvaiheessa, että hissin rakentaminen on kiinteistössä mahdollista.

– Hissin voi sijoittaa myös kiinteistön ulkopuolelle rakennettavaan hissitorniin, jos rappukäytävä ei anna siihen mahdollisuutta. Pääsääntöisesti nykyaikaiset sopivat rappukäytäviin, Rantanen kertoo.

Nykyisellään itse hissi on kooltaan pieni eikä se vaadi hissikuilulta suuria tiloja. Usein rappuja joudutaan kaventamaan tai uusimaan kokonaan, mutta rakennusteknisesti kyse ei ole isosta asiasta.

Lisätietoja: www.hissiin.fi