Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Senioriklovni tuo iloa ikäihmisen arkeen

Suomen Setlementtiliiton Yhdessä mukana -projektissa kehitetään tänä syksynä uusia menetelmiä löytävään vanhustyöhön.

Syyskuun lopussa Kumppanuustalossa käynnistyy viikonlopun mittainen koulutus, jonka käyneet saavat pätevyyden toimia senioriklovnina. Koulutus on suunnattu yli 60-vuotiaille, eläkkeellä oleville ihmisille.

– Tavoitteena on ehkäistä kotona tai laitoksessa asuvien vanhusten yksinäisyyttä tuottamalla heille kokemuksia ja iloa arkeen, projektikoordinaattori Essi Siljoranta kertoo.

Siljoranta sai idean löytävän vanhustyön pilottihankkeeseen sairaalaklovneista, jotka ovat viihdyttäneet niin pikku- kuin isompiakin potilaita Suomessa 2000-luvun alusta lähtien.

– Ihmisen kohtaaminen on keskeinen osa hoitoalan ammattilaisen työtä. Kiireisessä työssä ei akuuttien hoitotöiden lisäksi ole aina niin paljon aikaa vanhukselle tai potilaalle, kuin henkilökunta haluaisi.

Yksinäisyyden torjumista

Kurssi sopii yli 60-vuotiaille, kuin nenä päähän. Kyse ei kuitenkaan ole pelleilystä, vaan ihmisen kohtaamisesta ja verkostoitumisesta. Siljoranta uskoo klovnerian voimaan.

– Se on eläköityneille hauskaa vapaaehtoistyötä ja verkostoitumista. Samalla he pääsevät tekemään ikäihmisille hyvää. Se herättää varmasti keskustelua, kokemuksia ja mikä tärkeintä, tunteita.

Aiempaa kokemusta klovneriasta, sirkuksesta tai näyttelemisestä ei tarvita, Siljoranta vakuuttaa.

– Kursseilla saa oppia niin hahmojen suunnitteluun kuin esiintymiseen sairaalaklovneilta Dan Söderholmilta ja Mia Portinilta

Tarkoituksena on, että klovneriaa käytetään kohtaamisen apuvälineenä, jäänmurtajana ja muistojen kirvoittajana.

– Klovnin hahmosta voi tehdä myös itsensä näköisen; hahmo voi soittaa, tehdä erilaisia temppuja tai heittää vaikka akrobatiaksi. Se ei ole kuitenkaan pelkkää hassuttelua, vaan myös läsnäoloa ja yksinäisyyden torjumista taiteen keinoin.

Kolme kokeilua

Suomen Setlementti on käynnistämässä syksyn aikana kolme erilaista koko maassa toimivaa pilottikokeilua.

Tapahtumissa klovnit jalkautuvat kansan pariin, kotipilotissa he vierailevat ikääntyneiden luona yhdessä Setlementin vertaistyöntekijän kanssa. Kuka tahansa voi pyytää viihdyttäjän kotiinsa Kutsu klovni kylään -kampanjassa.

– Kumppanuustalossa pidettävään koulutukseen otetaan mukaan 10 osallistujaa. Viisi on jo ilmoittautunut, mutta mukaan mahtuu vielä.

Senioriklovni-koulutus pidetään 25.–27. syyskuuta Kumppanuustalossa osoitteessa Kirjastokatu 1. Lisätiedot ja ilmoittautumiset sähköpostitse essi.siljoranta@setlementti.fi tai puhelimitse 0504621552.