Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Edullista panssaria tulppaanimaasta

Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivanen tihkuu hillittyä iloa, kun Suomen Puolustusvoimien merkittävä hankinta jyrää pitkin Parolannummen maastoa.

Puolustusvoimat säästi jopa 800 miljoonaa euroa ostamalla Hollannilta 100 käytettyä, mutta 2000-luvulla modernisoitua Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunua noin 200 miljoonalla eurolla.

Kyse on vanhasta 2A4-mallin päivityksestä, jonka voi esimerkiksi nähdä tähystämässä Hattulan maamerkkinä moottoritien Parolan rampilla.

Yhden vaunun hinnaksi tuli kaksi miljoonaa, kauppaan sisältyi myös varaosia ja harjoitusampumatarvikkeita noin 10 vuodeksi.

Suomelle sadan Leopard 2A4 -kaluston elinjaksopäivitys A6-tasolle olisi tullut maksamaan noin 500 miljoonaa euroa.

– 2A4:n suorituskyky alkaa väistämättä hiipua. Kokonaan uusien 2A6:n hankkimisessa hinta olisi kivunnut lähes miljardiin euroon, Toivanen kertoo maavoimien uusien hankintojen esittelytilaisuudessa.

Suomen kannalta suotuisat kaupat saatiin solmittua, kun Hollanti poisti käytöstä jo vuonna 2011 kaikki 2A6-mallin Leopardinsa tarpeettomina.

Sittemmin tulppaanimaata kaupat ovat jo ehtineet kaduttaa.

– Kauppojen sopimisen aikana Hollanti oli taloudellisesti ahtaalla, leikkauksia piti tehdä muun muassa puolustuksesta, Hollannin suurlähettiläs Henk Swarttouw kertoo.

Maailma on muuttunut. Puolustus nousi Hollannissa uudestaan tapetilla, kun Ukrainan kriisi puhkesi.

– Täytyy siis myöntää, että hollantilaisten mielestä Suomi sai liian hyvän diilin. Toivon kuitenkin, että Suomi ja Hollanti tekisivät yhteistyötä myös jatkossa.

Kalustoa uusittava

Puolustusvoimien kalusto on kaupoista huolimatta vanhenemassa.

Toivasen mukaan seuraava kehittämiskohde löytyy ilmatorjunnasta. Euroopan tilanteen vuoksi vastaavanlaisista kaupoista saa vain uneksia.

– Merkittävä määrä kalustosta ei ole enää iskukykyisiä, tai niitä ei ole turvallista käyttää nykyaikaisessa sodankäynnissä. Edessä on uuden materiaalin hankinta.

Modernisoiduilla Leopardeilla varmistetaan vasta maavoimien iskukyky nykyaikaisella taistelukentällä.

Varusmieskoulutus uudelle taistelupanssarivaunujärjestelmälle otetaan käyttöön Panssariprikaatissa ja Karjalan prikaatissa vuoden 2016 aikana.