Intianminttu käy mausteeksi
Ostin keväällä torilta intianmintun. Sen myyjä, joka oli taimitarhalta, sanoi, että intianminttua voi käyttää kuten minttua: maustaa sillä ruokia ja uuttaa teetä. Nyt eräs tuttavani väittää, ettei intianminttua saa syödä, koska se on myrkyllinen. Kumpi on oikeassa?
Kyllä torimyyjä oli oikeassa: valkomikromeria eli valkosirokki eli intianminttu (Micromeria chamissonis) on yrtti, jonka voimakastuoksuisia lehtiä voi käyttää kuten muitakin minttuja: valmistaa niistä teetä tai maustaa niillä mehuja, salaatteja ja pastaa.
Intianmintun kukat ovat pieniä ja vaatimattomia, mutta sen versot voivat kasvaa jopa 2,5-metrisiksi. Niinpä se on paitsi mausteyrtti erinomainen kesäkukka amppeleihin ja reunuskasviksi. Suositellaanpa sitä maanpeittokasviksikin, koska se juurtuu hyvin alustaansa myös lehtihangoistaan. Intianminttu on helppo kasvatettava, kunhan kastelet sitä runsaasti ja suihkuttelet silloin tällöin. Parhaiten se viihtyy puolivarjossa.
Susheja voi tehdä myös itse
Susheja saa nykyään ravintoloista ja kaupoistakin, mutta ne ovat aika kalliita. Haluaisin valmistaa niitä itse, mutta taito puuttuu. Auttaisitko!
Sushien valmistus ei ole vaikeaa, mutta vaatii aikaa, sorminäppäryyttä ja tuoreet raaka-aineet. Ensimmäiseksi on keitettävä riisi, joksi suositellaan japanilaista riisiä, mutta myös tuttu pyöreäjyväinen puuroriisi käy. Liota ja huuhtele riisiä kylmällä vedellä niin kauan, että vesi on kirkasta. Tällöin riisistä on irronnut ylimääräinen tärkkelys, ja se on sopivan irtonaista. Pane riisi syvään kattilaan, lisää vesi ja anna riisin seistä siinä noin 15 minuuttia. Pane sitten kansi kattilan päälle ja kuumenna liettä sen suurimmalla teholla. Kun vesi alkaa kiehua, käännä lämpö pienimmälle teholle ja anna riisin kypsyä noin 10 minuuttia. Katkaise lämpö ja anna riisin hautua vielä noin 10 minuuttia. Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon ja mausta se valmiilla riisiviinietikalla, johon olet lisännyt sokeria ja suolaa. Jäähdytä riisi huoneenlämpöiseksi, ja suojaa se kuivumiselta esimerkiksi kostean keittiöpyyhkeen avulla.
Riisin jäähtyessä pilko tarvittavat raaka-aineet. Japanilaiset arvostavat raaka-aineiden tuoreutta, makua ja rakennetta. Siksi he kypsentävät ainekset mahdollisimman kevyesti.
Yleisemmät sushit ovat merilevämattoon kääritty maki tai pienen leivoksen kokoinen riisipallo ja päälle asetettava pääraaka-aine, jota kutsutaan nigiriksi. Sushista monella tulee mieleen raaka kala, mutta muitakin vaihtoehtoja on, esimerkiksi savulohi ja -siika, riista ja sienet. Jos valitset raa´an kalan, sen on oltava todella tuoretta. voit täyttää kurkulla, avokadolla, paprikalla tai mangolla ja panna nigirien päälle yhtä hyvin ankkaa, äyriäisiä kuin kalaakin.
Jos haluat ruokailla japanilaisten tavoin, kata jokaiselle syöjälle syömäpuikot ja pienet vadit sekä pöytään vähäsuolaista soijaa, wasabia ja säilöttyä inkivääriä. Jokainen ruokailija kaataa hieman soijaa vatinsa pohjalle ja maustaa sen halutessaan vahvalla wasabitahnalla. Inkiväärillä hän raikastaa suupalojen välissä suunsa ja tasaa eri sushipalojen välisiä makuja. Mikäli puikkojen käyttö tuntuu hankalalta, sushit voi toki syödä myös sormin tai haarukalla.
Lisätietoa susheista ja niiden valmistuksesta löydät esimerkiksi Machiko Yamadan Japanilaisesta keittokirjasta (Tammi 2004) tai Miika Pölkin ja Heikki Valkaman Sushikirjasta – Perijapanilaisesta supisuomalaineen (Teos 2011), jonka kaikki reseptit on laadittu suomalaisia raaka-aineita ajatellen. Myös netti tarjoaa kuvallista opastusta.
Maissia omasta puutarhasta
Olen kahtena kesänä kokeillut maissin kasvatusta, mutta osa tähkistä on jäänyt vajaiksi, toisin sanoen siemeniä on siellä täällä. Miten saisin tähkät tulemaan täysiksi? Entä maissin säilöntä: miten saan jyvät irti tähkistä ja miten pakastan jyvät?
Tähkien jääminen vajaiksi on syynä epäonnistunut pölytys. Maissi on tuulipölytteinen kasvi, eli siitepöly liikkuu tuulen mukana. Pölytysvaiheessa on saattanut olla liian tyyntä, liian tuulista tai liian sateista kuten on ollut tänä suvena. Siitepöly ei ole päässyt perille.
Maissin oikea sadonkorjuuhetki on silloin, kun tähkä on muuttunut tylpäksi, sen päässä oleva tupsu tummaksi ja jyvien sisus on maitomaista. Eli yleensä elo-syyskuun vaihteesta kuukausi eteenpäin.
Tuoretta maissia voit säilyttää viileässä, 2–5 plusasteen lämpötilassa muoviin käärittynä ja suojalehdet paikoillaan. Tosin se ei siellä kestä pitkää säilytystä, sillä jyvien sokeri alkaa muuttua nopeasti tärkkelykseksi. Jo viikossa tuore maissi muuttuu makeasta jauhomaiseksi. Maissi sopii hyvin pakastettavaksi, kun esikiehautat sen. Voit pakastaa tähkät kokonaisina tai paloina tai riipiä jyvät esimerkiksi terävällä veitsellä irti tähkästä.