Savukalan suolaus on taitolaji
Olen koettanut selvittää, kauanko neljännes-, puolen tai kilon painavaa kalaa täytyisi suolata ennen savustusta, jotta tulisi pikantti tulos? Ja paljonko suolaa tarvitaan? Koetin saada tietoa Hämeen martoilta, joiden uskoin tietävän kaiken, mutta en saanut. Joten Maijahan on viimeinen ”toivo” tässä hommassa.
Kiitos, Jokke, luottamuksesta. En toki yllä marttojen taitotasolle, mutta eri lähteistä olen koonnut seuraavaa. Tarkkaa suolausaikaa kysymillesi kalakiloille kukaan ei tosin osannut antaa, sillä siinä – kuten savustuksessa – on monta koulukuntaa. Kokemus antaa parhaan tuloksen.
Kalaa voi suolata joko kuiva- tai liuossuolauksella joko ennen savustamista tai sen jälkeen. Kuivasuolausta käytetään kalamäärän ollessa vähäinen, liuossuolauksen etuna on taas suolan leviäminen tasaisesti savustettuun kalaan.
Jos valitset kuivasuolauksen, ripottele suolaa tasaisesti puhtaan, kuivaksi pyyhityn kalan pintaan ja vatsaonteloon ja anna sen vaikuttaa 1 – 2 tuntia. Suolan määräksi suositellaan 2 – 5 prosenttia kalan painosta halutun suolaisuuden mukaan. Eli saman verran kuin graavaukseen.
Liuossuolauksessa parhaan tuloksen saat valmistamalla 8–10-prosenttisen suolaliuoksen (80 – 100 g eli noin 1 dl merisuolaa/1 vesilitra). Väljässä suolavedessä ja +10–15 asteen lämmössä pienemmät kalat suolautuvat 12–24 tunnissa, isommat 1,5 vuorokaudessa.
Huuhtele suolauksen jälkeen kala kunnolla joko usealla vedellä tai vesisuihkulla ja kuivaa se talouspyyhkeellä ennen savustamista. Voit savustaa kalan myös märkänä, mutta vaarana on, että kala pehmenee liikaa ja voi ripustettaessa jopa pudota. Jos savustettavana on kookas, lihaksikas kala, suolaus pitäisi tehdä vasta savustuksen jälkeen. Tätä suosittelee Jaakko Kolmonen, jonka moni muistaa tv:n kokki Kolmosena. Hän suolaa kaikki kalat vasta savustuksen jälkeen ja neuvoo muitakin tekemään näin. Leikkaa nahka savustetun kalan selästä ja sivuilta auki, ripottele murskattua merisuolaa nahan ja lihan väliin, käännä nahka paikoilleen ja anna suolan vaikuttaa varttitunnista puoleen tuntiin. Suolan voi ripotella myös kalan alle ja pinnalle, kääräistä kalan voipaperiin ja sanomalehteen. Lämmin kala imaisee suolan tasaisesti.
Pienille kaloille kuten muikuille Jaakko Kolmonen suosittelee vesisuolausta. Upota kalat savustuksen jälkeen 10-prosenttiseen lämpimään suolaveteen, jossa annat niiden olla minuutin, pari. Valuta kuiviksi ja kääräise voipaperiin.
Suolasta Jaakko Kolmonen toteaa, että sen määrä tulee kokemuksen myötä. Hyvä ohje on: mieluummin liian vähän kuin liian paljon.
Vesiheinä on mieto vihannes
Siat ja vasikat tykkäävät vesiheinästä. Samoin kanat. Nyt sitä suositellaan ihmisen käyttöön. Mitä hyötyä siitä on ihmiselle?
Hyötyjä on paljonkin, sillä pihatähtimö (Stellaria media), joka tunnetaan paremmin kansanomaisella nimellä vesiheinä, on perinteinen rohdoskasvi. Sisäisesti sillä on paranneltu hengitysteitä, reumaa ja kihtiä sekä vauhditettu suolen toimintaa, ulkoisesti voideltu haavoja, rohtumia ja ihottumia sekä hyönteisten puremia. Se virkistää väsyneitä silmiä, ja myös käsien karheus vähenee, kun niitä hieroo tuoreella pihatähtimöllä. Vaikuttavina aineina ovat sen sisältämät pii, kalium ja rutiini sekä rauta, mistä syystä sitä on annettu sioille ja kanoille – tästä myös nimi kanannokkima.
Viime aikoina pihatähtimöä on alettu käyttää ruoka-aineena. Esimerkiksi villiyrttikeittokirjoissa sen kerrotaan olevan rapean rakenteensa ja miedon makunsa vuoksi mitä mainioin salaattikasvis, mutta sopivan myös kasvismuhennoksiin. Lisäksi pihatähtimöä voi kuivata ja jauhaa viherjauheisiin.
Moni pitää pihatähtimöä harmillisena rikkaruohona. Porkkanan harventajalle se onkin sitä, toiselle taas mullan hyvinvoinnin mittari eli merkki, että puutarhan multa on humuspitoista ja ravinteikasta. Pihatähtimö haihduttaa myös maasta liiallista kosteutta ja käyttää liialliset nitraatit kasvuunsa.
Myös onkijat hyödyntävät pihatähtimön kostetta pidättävää ominaisuutta peittämällä matopurkin sen versoilla.
Nahkavyö vaatii voidetta ja suojaa
Minulla on nahkavyö, joka on ollut vaarilla talvi- ja jatkosodassa. Nyt vyöhön on tullut pieniä halkeamia. Voisiko ne mitenkään paikata? Käytän vyötä maastopuvun kanssa.
Vyösi nahka on ajan oloon kuivunut ja siitä syystä halkeillut. Halkeamia et saa enää kokonaan pois, mutta uusien tuloa voit estää hoitamalla ja suojaamalla vyösi hyvin.
Puhdista vyö pesemällä se ensin esimerkiksi Marseille-saippualla tai nahan puhdistusaineella, esimerkiksi Softcaren tuotteella. Samasta tuotesarjasta löytyy myös nahkabalsami, jolla voitelu pitää nahan joustavana, ja nahkasuoja, joka suojaa nahkaa kosteudelta ja likaantumiselta. Jos vyösi kastuu kokonaan, kuivaa se ilmavassa paikassa, mutta älä lämpöpatterin lähellä eikä auringonvalossa, ja voitele ja suojaa se.
Vyösi on suomalaissotilaiden käyttämä miehistövyö, jämäkkä ja kestävä arvovyö. Niinpä sitä kannattaa hoitaa hyvin.