Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mihin tarkoitukseen apteekki myi bensiiniä?

Talvilomilta palattuani työpöydällä odotti vanha pullo, jossa on isoisäni nimi. Lehtemme lukija ja Hauhon kotiseutumuseon hoitaja Ulla Tupala oli saanut kokoelmiin lahjoituksen Ylhäisen tilalta Torvoilasta ja törmännyt samassa yhteydessä tähän pulloon. Tupalaa kiinnosti, mihin tarkoitukseen bensiiniä apteekissa tuolloin myytiin.

Isoisäni oli apteekkarina Hauholla vuosina 1948-1962. Kun pullo oli kotoisin perhepiiristä, ei sen tarkoitusperän selvittämiseksikään kannattanut mennä merta edemmäs kalaan. Niinpä pirautin eläkkeellä olevalle Kaarlon tyttärelle ja tädilleni, joka työskenteli samaisessa apteekissa vuosina 1952-1965.

– Ainetta kutsuttiin siihen aikaan lääkebensiiniksi, jota saatiin vuoriöljystä jakotislaamalla, Sinikka Aalto kertoo.

– Sitä myytiin yleensä vain ihan pienissä erissä. Puhdistukseen ja tahrojen poistoon ihmiset sitä käyttivät pääasiassa käyttivät.

Neste oli kirkas, väritön, helposti haihtuva ja helposti syttyvä, joten sitä suositeltiin käytettäväksi vain hyvin tuuletetussa tilassa tai ulkosalla.

– Lääkebensiiniä käytettiin myös erilaisiin yhdisteisiin, Aalto muistelee.

– Siitä ja parafiiniöljystä tehtiin sekoitus, jolla apteekin kalusteet puhdistettiin ja kiillotettiin joka lauantai.

Ja toden totta, samankaltaista tuotetta käytetään ja myydään edelleenkin.

– Meiltä löytyy bensiiniä hyllystä kahdeltakin valmistajalta, proviisori Joel Pentikäinen Hämeenlinnan Tori-Apteekista sanoo.

– Puhdistettua bensiiniä myydään 100 millilitran pulloissa tekstiilien tahranpoistoon.