Jouluperunalaatikon ohje
Olen etsinyt maukkaan, tavallisen jouluperunalaatikon ohjetta, mutta en ole löytänyt sellaista vaan vain imelletyn laatikon ohjeita. Olisiko ohjetta sinun kirjoissasi?
Jouluperunalaatikko-nimiselle laatikolle en löytänyt ohjetta. Sen sijaan imeltämättömän perunasoseen laatikoille niitä on useampiakin.
Otavan keittokirjan perunasoselaatikko4 annosta8 kookasta, jauhoista perunaa1 – 2 rkl voita2 – 2,5 dl maitoa1 kananmunasuolaa ja pippuria(raastettua muskottipähkinää)korppujauhoja
Keitä kuoritut perunat. Kaada keitinliemi pois ja soseuta perunat Sekoita joukkoon maito, sulatettu voi ja vatkattu muna niin että saat aikaan löysän soseen. Mausta. Kaada seos voideltuun vuokaan ja kypsennä laatikkoa 200 asteen uuninlämmössä noin 30 minuuttia.
Joissakin ohjeissa voi korvataan rypsiöljyllä ja maito perunoiden keitinliemellä. Kananmunan sijaan käytetään vehnäjauhoja (1,5 rkl), laatikkoa makeutetaan vaahterasiirapilla (2 rkl) ja korppujauhojen vaihtoehtona on manteli- ja pähkinärouhetta. Myös laatikon paistoaika vaihtelee ja on enimmillään tunti.
Muuripata puhtaaksi
Miten ruostuneen saunan padan saisi puhtaaksi ruosteesta? Pataa ympäröi muuraus, joka pitää veden padassa kauan lämpimänä.
Ruosteen saat valurautaisesta muuripadasta pois kaatamalla sinne sitruunahappoa, jonka annat jonkin aikaa vaikuttaa eli syödä ruostetta. Pyyhi sitten sitruunahappo pois, huuhtele pata ja kuivaa se. Jynssää pata teräsvillalla tai patapadalla, huuhdo ja kuivaa.
Tätä tehokkaampi puhdistustapa on hiekkapuhallus, joka irrottaa kaiken ruosteen pois. Siihen tarvittavia välineitä myyvät rautakaupat, jolloin työn voi tehdä itse, mutta sen voi antaa myös ammattilaiselle. Hiekkapuhallusyrityksiä on Hämeenlinnassa muun muassa Lainisalo, Lammin Hiekkapuhallus ja Maalaus sekä Iittalan Hiekkapuhallus.
Hiekkapuhalluksen jälkeen imuroi siitä syntynyt hiekkapöly ja irronnut ruoste tarkoin padasta pois.
Perusteellisen puhdistuksen jälkeen pata vaatii aina rasvapolttamisen. Siihen tarvitset suolaamatonta sianihraa, jolla sivelet padan. Sytytä tuli padan alle ja anna sen kuumeta. Rasva palaa padan pintaan kiinni ja muodostaa rasvakerroksen ruostetta vastaan. Pyyhi ylimääräinen rasva pois.
Ihrakäsittelyä suositellaan vuoden välein.
Kortit kierrätykseen
Olen säästänyt joulu-, synttäri- yms kortteja, mutta nyt haluan niistä eroon. Tiedätkö niille muuta paikkaa kuin roskiksen?
Postikortteja ei toki kannata kantaa roskikseen, sillä niille löytyy monta käyttöä. Niitä voi tarjota esimerkiksi postikorttien keräilijöille; onhan korttien keräily nykyisin suosittu harrastus. Suomen Postikorttiyhdistyksen Apollon puheenjohtajan Olli Saarisen mukaan kortit ovat kivunneet hyvinkin tasapäisiksi aiemmin suosittujen postimerkkien rinnalle, ja moni postimerkkien keräilijä hyväksyy nykyisin myös kortit kokoelmiinsa. Suosittuja keräyskohteita ovat muun muassa eri taiteilijoiden luomukset ja paikkakunnat sekä tietyt aiheet kuten joulu, autot, rautatiet, eläimet, sota-aika. Suomen Postikorttiyhdistys Apollossa (www.suomenpostikorttiyhdistys.fi) on jäseninä noin 500 aktiivista keräilijää. Olli Saarinen kertoo, että he ottavat mielellään vastaan vanhoja kortteja. Tosin uudempien ja yleisten korttien rahallinen arvo ei ole monta senttiä, mutta hyväkuntoinen, harvinainen kortti voi maksaa kymmeniä euroja. Myös moni postimerkkikerho – kuten Hämeenlinnan Postimerkkikerho – järjestää huutokauppoja, joihin ulkopuolistenkin kortteja otetaan arvioitaviksi. Tietoa postikorteista ja niiden keräilystä saat myös syyskuussa Hämeenlinnan Verkatehtaan Postikorttiparatiisissa. Uusimpia kortteja voit hyödyntää askartelumateriaalina muun muassa päivä- ja hoivakodeissa. Tai tehdä niistä itse leikkaa-liimaa -menetelmällä uusia kortteja.
Kukkaruukut siistiksi
Miten puhdistan perinteisen savikukkaruukun? Entä modernin muovisen?
Lasittamattoman kukkaruukun ominaisuuksiin kuuluu sen hengittävyys. Veden haihtuessa tämä näkyy pinnalle kertyvänä kalkkina ym. suoloina. Saostumat voit pestä teräsvillalla, mutta ne ilmestyvät pian uudelleen. Jonkin verran niiden tuloa voit hidastaa voitelemalla saviruukun pinnan pesun jälkeen ruokaöljyllä.
Muovisen ruukun voit pestä kuten muutkin muoviastiat pehmeällä harjalla ja astianpesuaineella. Liottaminen helpottaa lian irtoamista. Varo sen sijaan karkeita pesimiä ja aineita.
Mullan rajaan syntynyttä saostumaa voit poistaa esimerkiksi WC:n puhdistusaineella, jota levität siivousliinalla saostuneelle alueelle. Suojaa kätesi suojakäsineillä. Anna aineen vaikuttaa jonkin aikaa ja harjaa. Toista käsittely ja huuhtele ruukku lopuksi.