Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy Maijalta

Luomukasvisten säilyvyys huono

Luomukurkku ja -tomaatti eivät kestä kotisäilytyksessä yhtä hyvin kuin niin sanotut tavalliset, vaikka kaupasta ostettaessa ne ovatkin tuoreita. Käsitelläänkö Suomessakin vihanneksia jollain säilyvyyttä edistävällä aineella?

Suomessa kasviksia ei käsitellä millään tavoin, vaikka niin esimerkiksi Saksassa, Hollannissa ja Espanjassa saatetaan tehdä. Syyksi mainitsemiesi luomukurkun ja -tomaatin heikompaan kestävyyteen Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen arvelee luomukurkun jossakin määrin erilaisen rakenteen, joka juontuu luomukasvisten lannoituksesta. Luomukurkku ei ehkä ole saanut riittävästi kaikkia ravinteita, ja siksi säilyvyys heikkenee.

Toinen, ilmeisempi syy luomukurkun ja -tomaatin huonoon kotona säilymiseen on niiden ikä. Luomutuotteet kiertävät hitaammin eli viipyvät ei-luomuja pitempään hyllyssä. Jos tämän lisäksi lämpötila on väärä eli alle 12 astetta, kurkku kellastuu ja tomaatti menettää makunsa.

Kurkuma ehkäisee muistisairauksia

Pari viikkoa sitten kerroin tällä palstalla kurkumasta, joka on paitsi mauste myös rohto. Nimimerkki Piko kertoo kuulleensa geriatrin luennolla hänen mainitsevan kurkuman ehkäisevän muistisairauksia. Kun hän pian sen jälkeen kävi muistitestissä, myös testin suorittaja suositti hänelle kurkumaa kertoen, että Intiassa, missä sitä käytetään paljon, ei muistisairauksia juuri ole. Niinpä Piko lisää nyt kurkumaa kaikkiin mahdollisiin ruokiin. Se on jauheena edullista, maultaan mietoa ja helppoa käyttää. Jotta kurkuman teho säilyy, sitä on kuitenkin säilytettävä valolta suojattuna. – Kiitos, Piko, täydennyksestä.

Muunnettu tärkkelys sopii keliaakikolle

Meidän perheessä pitäisi käyttää gluteenitonta ruokaa, ei edes viljatärkkelystä saisi olla. Mutta mitä on muunnettu tärkkelys? Sopiiko se keliaakikolle?

Tärkkelyksen tehtävä on pääasiassa vaikuttaa tuotteen rakenteeseen, esimerkiksi perunajauhon tärkkelys saostaa kiisselin. Muunnetuksi tärkkelys muuttuu, kun sen ominaisuuksia muokataan fysikaalisin, kemiallisin ja entsymaattisin keinoin mahdollisimman hyvin elintarvikkeen valmistamiseen sopivaksi. Kemiallisesti muunnetut ovat lisäaineita (muun muassa E 1404 on hapetettua tärkkelystä ja E 1410 monotärkkelysfosfaattia), muut tavallisia ainesosia.

Elintarviketeollisuus käyttää muunnettuja tärkkelyksiä halutessaan esimerkiksi kirkkaita suuruksia, jotka kestävät korkeaa lämpötilaa, pitkää keitto- ja säilytysaikaa sekä pakastusta. Esimerkiksi esikeitetty ja kuivattu tärkkelys turpoaa kylmässä, ja sitä voidaan käyttää kuumentamatta valmistettaviin tuotteisiin. Yleisimmin muunneltu tärkkelys valmistetaan perunasta ja maissista eli on gluteenitonta ja turvallista keliaakikolle. Tällainen on muun muassa urheilujuomista tuttu maltodekstriini.

Aikuisillekin lasten tölkkiruokaa

Minua askarruttaa, miksi aikuisten ruokia ei pakata samalla tavoin kuin lasten tölkkiruokia. Ne säilyvät hyvinä jopa 1,5 vuotta, vaikka niissä ei ole lisäaineita eikä edes suolaa.

Lasten tölkkiruokien valmistus ei poikkea merkittävästi muista täyssäilykkeistä, joiden mikrobi- ja entsyymitoiminta on tuhottu kuumentamalla tuotteet 120 asteeseen ja pakkaamalla ne ilmatiiviisti. Täyssäilykkeisiinkään ei käytetä säilöntäaineita eikä suolaa, ja lastenruokien tavoin ne säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä vähintään 12 kuukautta, usein jopa vuosikausia eli lastenruokia pitempään. Lasitölkkeihin pakattujen puolisäilykkeiden säilyvyysaika on sen sijaan 6–12 kuukautta; niiden säilyvyys varmistetaan suolalla, sokerilla, mausteilla, hapoilla ja säilöntäaineilla. Avattuina niin lastenruoat kuin täys- ja puolisäilykkeet säilyvät jääkaapissa muutaman päivän, huonelämmössä ne pilaantuvat kuten mikä tahansa muu ruoka.

Syitä, miksi aikuisten valmisruokaa ei ole lastenruokien tapaan saatavilla, ovat hinta, maku ja varmasti myös kysyntä. Einesten runsaus ja ruokakauppojen valmisruokatarjonta tyydyttävät nopeaa ruoan valmistusta haluavat. Myös täys- ja puolisäilykevalikoima on kaupoissamme runsas. Täyssäilykkeinä myydään herneitä, sardiineja ja tonnikalaa, hedelmä- ja ruokasäilykkeitä, puolisäilykkeinä esimerkiksi silli- ja anjovissäilykkeitä ja salaatinkastikkeita. Molemmista saa helposti ja nopeasti aineksia ateriaan.

Lapsen vuoden leivän resepti haussa

Olen etsinyt kuumeisesti Lapsen vuoden leivän reseptiä vuodelta 1980. Kaikki leipomot tekivät leipää samalla reseptillä, ja tuotto meni Unicefille. Ystäväni on leipomoaikoinaan leipää tehnyt, mutta hukannut reseptin. Voisiko se vielä jostain löytyä?

Olen kysellyt leipäohjetta muutamilta leipomoilta ja myös Suomen Unicefiltä, mutta mistään sitä ei ole löytynyt. Liioin Unicefillä ja leipomoissa ei ollut enää ketään, joka olisi Lapsen leivän muistanut. Niinpä vetoan nyt Sadun kanssa lukijoihimme: jos sinulla on tallella kyseinen resepti, lähettäisitkö sen.