Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paineilmalla on kysyntää

Mistä saa ilmaa autonrenkaaseen, jos rengas tyhjenee ajossa vaikka keskellä yötä?

Tarvittavia varusteita löytyy liikenneasemien vesi-ilma -pisteistä, mutta niiden saatavuus vaihtelee osin aukioloaikojen mukaan.

Hämeenlinnassa autonrenkaisiin saa paineilmaa ainakin Tiiriön ja Tuuloksen ABC -liikennemyymälöistä sekä Hämeensaaresta Teboil Pirttilästä ja Neste Oil Hämeenlinnasta. Neste Oil Idänpää on toistaiseksi remontissa.

Erilaisia käytäntöjä

Hämeensaarentien Teboil Pirttilässä paineilmamittari täytyy noutaa tiskin takaa, ilkivallan takia.

– Paineilmamittari oli aiemmin vesi-ilma -kaapissa, mutta viikossa se meni aina rikki. Tämä käytäntö on nyt ollut käytössä reilun puolen vuoden ajan, ja mittari on pysynyt ehjänä, TB-Pirttilä Oy:n yrittäjä Henri Pirttilä sanoo.

Mittarin saa käyttöön liikkeen aukioloaikana arkisin klo 5.30–19 ja lauantaisin klo 8–16. Sunnuntaisin liike on suljettu.

– Paineilmaa käytetään todella paljon. Moni tulee kysymään, voinko tarkistaa ilmanpaineet ja samalla nesteet. Palvelusta ei erikseen veloiteta.

Hämeensaarentien Neste Oil Hämeenlinnan vesi-ilma -pisteessä mittari on kaapissa käyttövalmiina ympäri vuorokauden.

– Nyt on mennyt hienosti, ja paineilmamittari on saanut olla rauhassa ilkivallalta. Tietysti, jos jotakin tapahtuu, katsotaan tilannetta uudelleen, vuoden alusta liikenneaseman kauppiaana aloittanut Paula Nikkanen kertoo.

Tuuloksen ja Tiiriön ABC -liikenneasemien vesi-ilma -pisteistä löytyy kaikki tarvittava renkaantäyttöä varten. Tuuloksessa piste on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa viikon jokaisena päivänä. Tiiriössä kaappi lukitaan aina yöksi.

– Tarvikkeet ovat käytettävissä seitsemänä päivänä viikossa klo 7–21. Yöaikaan kaappi on lukossa, mutta jos asiakkaalla on akuutti hätä, kaappi kyllä avataan tarvittaessa, ABC Tiiriö Hämeenlinnan liikennemyymäläpäällikkö Netta Hasunen kertoo.

Ensiavuksi spray?

Jos rengas tyhjenee tien päällä, on ensiavuksi tarjolla renkaanpaikkausspray. Sprayn avulla autoilija voi ajaa esimerkiksi lähimmälle huoltopisteelle.

Spraypullot sisältävät paikkausvaahtoa ja paineistettua ilmaa. Liikenneasemilta löytyy erimerkkisiä ja erikokoisille renkaille tarkoitettuja pulloja, joiden hinnat vaihtelevat noin 10–20 euron välillä.

– Spraypullo olisi hyvä olla autossa mukana, jos rengas puhkeaa paikassa, jossa vararengasta on hankala vaihtaa tilalle. Ei sillä ihmeitä tehdä, mutta pienten vuotojen paikkauksessa se on oiva apu, Paula Nikkanen sanoo.

Rengas-Vekka Oy:n liikkeenharjoittaja Pentti Vekka suosittelee ensisijaisesti soittamaan päivystyshuoltoon.

– Uusissa autoissa ei usein ole vararenkaita. Käsittääkseni niissä on silloin hinausvakuutus, joka kattaa hinauskulut korjaamolle. Jos spraylla ei saa renkaaseen oikeaa painetta, saattaa rengas ajaessa vaurioitua, Vekka varoittaa.

Spraylla suihkutetut renkaat pystytään korjaamaan, mutta aineen käyttäminen saattaa haitata korjausta.

– Jos vuoto on pieni, vaahto tukkii reiän, ja reikä jää ilman kunnon paikkaa.