Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäravintola Linnantupa on harvinainen helmi, joka huokuu keskiajan tunnelmaa ­– Hämeenlinnalaisten perinteinen juhlapaikka avattiin ensimmäistä kertaa yleisölle

Hämeen linnan uumenissa oleva Suomen vanhin keskiaikainen juhlasali on vuosikymmeniä toiminut ainoastaan tilausravintolana.

Nyt Kanresta on avannut tilassa Kesäravintola Linnantuvan, joka kutsuu herkuttelemaan päiväsaikaan maanantaista lauantaihin 6. elokuuta saakka. Idean takana ovat Verkatehtaan ravintolasta tutut ravintolatoimenjohtaja Anne Nyberg ja keittiöpäällikkö Mikko Taskinen.

– Olen kotoisin Hämeenlinnasta, mutta työskentelin pitkään Helsingissä. Viime syksynä aloitin työt täällä ja aloin katsella kotikaupunkiani uusin silmin. Linnan juhlasali on aivan harvinaislaatuinen helmi, joka on ollut ihmisiltä ikään kuin piilossa, Nyberg sanoo.

Sesongin mukaan

Taskinen kuvaa Linnantuvan ruokalistaa helposti lähestyttäväksi. Tarjolla on muun muassa Linnantuvan katkarapuleipää, yön yli haudutettua härän etuselkää ja paahdettua kotimaista kirjolohta metsäsienikastikkeella.

– Sienet ovat kokkien itsensä poimimia, Taskinen vakuuttaa.

– Menussa on tarkoitus elää aina sesongin mukaan ja käyttää raaka-aineita, jotka ovat juuri parhaimmillaan. Jälkiruokina ovat Heikkilän tilan juustot karviaishillokkeella tai oikein perinteinen suomalainen mansikkamaito.

Taskinen sanoo odottaneensa kesää innolla.

– On ollut hienoa päästä avoimin mielin suunnittelemaan uutta, ja tämä miljööhän on aivan upea.

Liianko lähellä?

Kesäravintola on aluksi reilun kuukauden kestävä kokeilu, joka antaa suuntaa tulevalle.

– Kun ensimmäistä kertaa avataan, ei kaikkia hienoja ideoita voi toteuttaa. Lista on aika suppea, koska Linnantupa ei ole vielä ruokakohde. Tulevaisuudessa täällä voi hyvinkin olla keskiaikaan liittyviä annoksia, Nyberg tuumaa.

Erityisesti hän toivoo, että myös paikalliset ihmiset tulisivat nauttimaan kesäpäivistä linnassa, jossa toimii edelleen myös Kruununleipomon kesäkahvila.

– Meille hämeenlinnalaisille on tyypillistä, että kehumme linnaa kaikille, mutta emme itse käy täällä. Uskon, että aika moni kokee vau-efektin, kun piipahtaa tänne syömään tai istahtaa terassille oluelle.

Ravintola Linnantupa on avoinna 6.8. asti ma-la klo 11–16 , ja Kruununleipomon kahvila 7.8. saakka joka päivä klo 10–17 Hämeen linnassa.