Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heli Tuhkasen veistokset ovat kuin pieniä tarinoita elämästä – Huumorin lisäksi niistä löytyy myös synkempiä sävyjä

Helsinkiläistaiteilijan näyttely on Galleria Paperihuoneessa 1.6. asti. Grafiikanpajan puolella esittäytyvän Tiina-Katriina Mustosen vedoksista taas voi löytyä ripaus kultaa.

Galleria Paperihuoneessa on esillä helsinkiläisen Heli Tuhkasen Hame-niminen veistosnäyttely.

Tuhkasen veistoshahmot ovat värikkäitä, ilmeikkäitä ja monikerroksisia. Niissä on huumoria, ripaus naivismia ja elämän keveyttä kuten ilmapalloilla liitelevässä naishahmossa teoksessa Lentoonlähtö.

Kun teoksia tutkii tarkemmin, huomaa, että ne käsittelevät myös synkempiä teemoja, kuten uupumusta, vaikenemista ja häpeää.

– Teokseni käsittelevät ihmisenä olemista. Ne ovat ajankuvia, pieniä tarinoita elämästä tässä ja nyt. Veistosten viesti ei ole aina se ilmeisin, vaan niistä löytyy koukkua, taiteilija kuvailee.

Taidetta kierrätysmateriaalista

Tuhkanen käyttää kierrätysmateriaaleja. Hänen veistoksensa rakentuvat paperimassaseoksesta.

– Olen kehittänyt seosta vuosien ajan saadakseni keveän ja kestävän materiaalin, jonka rakenne miellyttää minua ja vihdoin tekniikka tottelee tahtoani. Teokset näyttävät keramiikalta, mutta ovat kevyitä ja pintastruktuuri tuo värit kauniisti esiin, taiteilija kertoo.

Suurempien veistosten sisällä on puutuki ja pienempien rautalankatuki.

Tuhkanen maalaa veistokset akryylimaalilla ja sipaisee päälle yleensä kerroksen dammarhartsia suojaamaan pintaa kulumiselta ja värien haalistumiselta. Taitelija kertoo, että alkuperäinen aihe tai muoto saattaa muuttua luomisprosessin aikana.

– Materiaalini mahdollistaa muodon muuttelun. Voin sahata esimerkiksi pään irti ja tehdä uuden.

Naishahmot pääosassa

Tuhkanen kuvaa pääasiassa naishahmoja. Teoksessa Pietà on myös mieshahmo. Veistos liittyy Ukrainan sotaan ja mahdollisen myyntituoton taiteilija kertoo lahjoittavansa Ukrainan sodan uhrien auttamiseen.

Tuhkasella on työhuone Helsingissä Roihupellon teollisuusalueella. Hän on työskennellyt alueelle syntyneessä taiteilijayhteisössä yli 40 vuoden ajan.

Hämeenlinnaan ja Paperihuoneelle hän päätyi nettiä selaamalla.

– Netistä löytyi sopivankokoinen, valoisa näyttelytila.

Uurteisten kaarnojen kuvaaja

Grafiikanpajan puolella on Paperihuone ry:n jäsentaiteilijan ja yhdistyksen sihteerin Tiina-Katriina Mustosen metsäaiheista grafiikkaa esittelevä näyttely Riemuitkoon metsän puut.

Puupiirrostekniikka ja puut kuvausaiheena ovat kiinnostaneet Mustosta jo useamman vuoden ajan.

– Minua viehättää kaarnan uurteisuus ja elämän jäljet puiden pinnalla, kasvu ja maahan juurtuminen, taiteilija tuumii.

Mustonen on kuvannut mäntyjä, kuusia, koivuja, haapoja, tammia, marja-aroniaa ja Vanajaveden rannalla kasvavia kynäjalavia.

Hän on rajannut kuvakulmaa ja tutkinut erityisesti puiden runkoja ja pintastruktuuria. Mustosen pelkistetyt vedokset ovat sävyiltään mustia sekä ruskeita ja joissakin on myös ripaus kultaa.

Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) on esillä Heli Tuhkasen näyttely Hame ja grafiikkapajan puolella Tiina-Katriina Mustosen Riemuitkoon metsän puut 1.6. asti.