Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa: Vapaus koittaa, mutta korona ei ole vielä ohi – On tärkeää olla ymmärtäväinen lähimmäisen riskienhallintaa kohtaan

Tämä kevät on monella tapaa toivoa täynnä. Huolimatta lakoista, sodasta ja vaihtelevista talousuutisista koronarajoitusten väistyminen on monelle ilon ja toivon asia. Tuttavia voi tavata, töihin saa mennä, ravintolassa käydä ja julkinen liikenne toimii.

Korona ei kuitenkaan ole täydellisesti ohi. Varotoimenpiteet vaihtelevat työpaikoittain ja aika paljon jätetään työntekijöiden itsensä ratkaistavaksi. Niin kuin on muutenkin arjen riskinhallinnan osalta.

Kuntalainen voi ja saa polttaa tupakkaa, syödä epäterveellistä tai jopa riskiruokaa, olla liikkumatta ja tuhota terveytensä sitä kautta. Yksilönvapaus on yksilön vapautta. Tiettyjen nautintoaineiden hallussapidosta ja ylinopeudesta saa sakkoja tai tiukempia rangaistuksia.

Tasapainoilua yksilönvapauden ja säätelyn välillä

Tasapainoilu vapauden rajoittamisen osalta on ideologinen ja poliittinen. Keskustan ja kokoomuksen näkökulma on perinteisesti yksilön vapautta korostava, vasemmistopuolueet ja vihreät ovat enemmän säätelyn ja viranomaisohjeistuksen kannalla.

Osa meistä tullee jatkamaan maskin käyttöä pitkään, kenties lopun elämänsä. Toiset ovat luoneet lähes riippuvaisuussuhteen käsidesiin. Nämä ovatkin hyviä arjen riskinhallintakeinoja, sillä vaikka seuraavaan laajempaan pandemiaan voi kulua tovi, niin normaalit talviflunssat ja mahataudit jatkavat kiertokulkuaan.

Tärkeää on olla suvaitsevainen ja ymmärtäväinen lähimmäisten riskinhallintaa kohtaan – ei paheksuta, eikä pakoteta.

Vastuullinen elämä tulee yhteiskunnalle halvemmaksi

Arjen riskinhallintatoimenpiteiden vaikutus tartuntojen leviämiseen, sairastumisiin ja niistä aiheutuviin kustannuksiin on laskettavissa ja osoitettavissa. Mitä vastuullisempaa elämää elät, sitä vähemmän kulutat terveyspalveluja ja tulet halvemmaksi yhteiskunnalle.

Joukossamme on paljon erityistä suojaa ja huolta vaativia ryhmiä, kuten lapset ja vanhukset. Keski-ikäisen perusterveen kuntalaisen ja kansalaisen perustehtävä on pysyä terveenä, jotta voimme huolehtia näistä heikommista.

Ja toinen perustehtävä, erityisesti tällä hetkellä, on käyttää kaikkia niitä palveluja, jotka kahden vuoden aikana jäivät vähemmälle. Eli käsidesiä kassiin, maski varalta taskuun ja baanalle kampaajan ja käsihoidon kautta – mutta kohtuudella.