Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy lemmikeistä: Kissani pitävät yöllä hirmuista meteliä – Onko kissojen yöralli normaalia ja miten siitä pääsisi eroon?

Meillä on kaksi kissaa, ne ovat kaksivuotiaita leikattuja tyttöjä, Minttu ja Milli. Öisin ne pitävät välillä hirmuista metakkaa, niin että aluksi säikähdin ja ajattelin että tappelevatko ne, mutta ne vaan leikkivät! Ajavat toisiaan takaa ja niin edelleen. Pakko pistää makuuhuoneen ovi kiinni, muuten välillä tulevat myös sänkyyn hyppimään, eikä ole ihana herätä kissan kynnet päänahassa – ei vaikka se leikkiä olisikin!

Onko tällainen meno ihan normaalia, vai onko minulla tavallista villimpiä kissoja? Luonnossa kissaeläimet ovat kai yöeläimiä, mutta entäs kesykissa?

Yörieha kissakodissa taitaa olla melko yleinen ilmiö. Kissan villi kantamuoto on tosiaan enemmän hämärän kuin valoisan ajan saalistaja, ovathan pikkujyrsijätkin tuolloin liikkeellä. Ihmisten hoivissa kissa kuitenkin sopeutuu monenlaiseen vuorokausirytmiin, minkä lisäksi se myös laiskistuu ja voi nukkua huomattavan osan vuorokaudesta.

Leikkisyys usein hiipuu iän myötä

Mutta yksilöllistä vaihtelua riittää. Nuorilla, parivuotiailla kissoilla on tietysti vielä kovasti virtaa, ja kuten lapset yleensäkin, ei aina maltettaisi mennä nukkumaan. Yönhiljaisessa talossa on hauskaa ja jännittävää ruveta hippasille!

Todennäköisesti iän myötä leikki-into vähenee ja kissat ”jaksavat nukkua” enemmän. Siihen asti on parasta vain pitää makuuhuoneen ovi kiinni ja ehkä myös korvatulpat korvissa. Ennen nukkumaan menoa on tietysti syytä varmistaa, ettei pöydillä tai muilla kissanmentävillä tasoilla ole sellaisia kapineita, jotka voivat leikeissä rikkoutua tai olla vaaraksi.

Tavan kitkemisessä sitkeys palkitaan

Kissoja voi yrittää sopeuttaa ihmismäiseen vuorokausirytmiin yrittämällä leikittää niitä joskus illansuussa. Energisen riehasession jälkeen tarjotaan vielä kunnon ateria, joka sopivasti raukaisee. Ehkä tämän turvin yöunet hieman pitenevät.

Jotkut kissat saattavat herätellä omistajiaan yöllisillä maukujaisilla. Silloin kun kyse ei ole mistään hädästä, vaan toistuvasta tavasta, kissan mekastukseen ei kannata millään tavoin reagoida. Ruoan tarjoaminen, rauhoittava silittely ja jopa komentaminen ovat huomiota, jota pitkästynyt kissa tavoittelee, ja jos se siinä onnistuu, rituaali toistuu joka yö.

Aluksi, kun vastakaikua ei heru, kissa saattaa jopa pahentaa huutamistaan, mutta mikäli sitkeästi pysyy välinpitämättömänä, se viimein luovuttaa ja taloon laskeutuu kaivattu hiljaisuus.

Kirjoittaja on kirjailija ja luontotoimittaja.