Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevään eteneminen herättää taas sisäisen puutarhurini – Olen leikitellyt ajatuksella, voisiko minustakin tulla oikea viherpeukalo

Toimittaja ja tietokirjailija Ani Kellomäki haastoi aiemmin keväällä Kaupunkiuutisten kolumnissaan ihmiset talkoisiin luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Pihalle tai parvekkeelle voi luoda pörriäisille sopivan elinympäristön. Pörriäisten säilyminen taas edesauttaa eri lintulajien selviytymistä.

Ajatus jäi silloin kutkuttelemaan, ja nyt kevään edetessä nousi taas mieleen.

Monenlaista hyötyä

Kaupunkiviljely on noussut entistä trendikkäämmäksi. Moni viljelee kasveja paitsi omaksi huvikseen, myös ihan hyödyksi.

Yrttejä tai vihanneksia voi kasvattaa kotitarpeeseen myös parvekkeella, jos omaa pihaa ei ole.

Ei myöskään sovi vähätellä kasvienhoidon terveysvaikutuksia. Kauniiden kukkien ja vihreyden keskellä mieli lepää, ja jos viljelee palstaa tai puutarhaa, myös keho saa liikettä.

Kokeilemisen kautta

En ole koskaan ollut mikään kovin kummoinen viherpeukalo. Joskus olen jotain kokeillut, mutta kun sato on jäänyt kovin mitättömäksi, on homma lopahtanut.

Viherkasveja olen tappanut useampia. Nyt, kuin ihmeen kaupalla, huonekasvini ovat kuin ovatkin toistaiseksi selviytyneet hengissä.

Viime kesäkaudeksi ostin kokeeksi parvekkeelleni pari kolme kasvia se tarkemmin tietämättä, minkälaiset olosuhteet parvekkeella oikeastaan ovat. Kokeilun perusteella kävi selväksi, että kasvien täytyy kestää paahdetta.

Amppelimansikka osoittautui hutiostokseksi, sillä se ei tuottanut kuin muutaman hassun mansikan, mutta kaikki kasvit kyllä selvisivät, kun niitä vain muisti kastella riittävän usein.

Mutta ilman stressiä

Ehkä voisin tällä kertaa ottaa kokeiluun myös joitain hyötykasveja, vaikka yrttejä tai tomaatteja. Jotain pörriäisille sopivaa pölytettävääkin saisi mielellään olla tarjolla.

Eihän kokeileminen mitään ota, mutta antaa sitäkin enemmän.

Ja vaikka sato jäisi mitättömäksi, ei silläkään ole oikeastaan väliä. Ei parvekeviljelystä tai puutarhanhoidosta kannata mitään stressiä ottaa. Pörriäisillekin paras paikka on niitty, jossa ei ruohonleikkuria näy.