Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turengin ihanuudesta ja kurjuudesta riimitellyt Laiska Leppone vaihtoi maisemaa – Elämän takakeno jatkuu nyt Hämeenlinnan humussa

1990-luvun lopulla Sami Kallioinen eli Laiska Leppone oli seitsemän kertaa viikossa treenaava lätkäjunnu. Kaikki muuttui yhtenä iltana.

– Kaveri oli muuttanut Vantaankoskelle, ja mentiin yhdessä Helsingin Lepakon diskoon. Kun tulin takaisin, levikset roikkuivat puoliperseessä, Kallioinen muistelee.

Lepakossa olivat esiintyneet räppärit ja ympäri lattiaa oli break dance -rinkejä esittelemässä taitojaan.

– Koko se meininki pamahti ihan vastapalloon turenkilaiselle nuorelle. Tuli semmoinen minä vastaan maailma -fiilis ja joku vapauden tunne, ettei tarvitse olla sellainen kuin muut. Siihen jäi jääkiekko.

Skidistä ei tykätty

Kallioinen päätti ryhtyä räppäämään, mutta alku oli kankeaa. Itse hän arvelee olleensa “suunnattoman huono”.

– Aloin treenata räppäämistä samalla intensiteetillä kuin ennen lätkää, ja höpöttelin riimejä kadulla vastaan tulevista ihmisistä. Kyllähän sitä mun touhua Turengissa alkuun katsottiin kieroon, mutta ajan myötä jengi alkoi tunkea keikoille.

Kallioinen teki ensimmäisen levynsä tittelillä HighFive ja seuraavan albuminsa hän julkaisi taiteilijanimellä Laiska Skidi.

– Sitä Skidi-nimeä ei suuresti diggailtu, joten sen jälkeen syntyi Laiska Leppone. Nimi ei kerro niinkään laiskuudesta, vaan siitä, ettei kaikki jutut niin kauheasti kiinnosta.

Kotikylän hehkuttaja

Laiska Leppone on teksteissään kutsunut itseään “ikuiseksi landespedeksi”, ja julistanut kiintymystään omaan pieneen maailmankolkkaansa.

– Kyllähän mun hommaan on aina kuulunut kotikylän hehkutus ja sen ilmiöiden värittäminen. Mun elämänasenne on semmoinen takakeno. Aika paljon räppään hauskanpidosta, mutta kyllä biiseistä syvempiäkin teemoja löytyy.

Kallioinen on räppipiireissä tuttu ja tunnustettu tekijä, mutta useampikin kriitikko on ihmetellyt, miksi hänen julkaisuistaan ei lyödä enempää rumpua. Markkinamieheksi ei Kallioista voi todellakaan kutsua.

– Olen ehkä luottanut liikaa sosiaalisen median voimaan tai siihen, että musiikki puhuisi puolestaan. Jotenkin pitäisi skarpata, ettei työ mene hukkaan. En kuitenkaan ikinä ole ajatellut, että tekisin rahaa musiikilla, Kallioinen sanoo.

Hoitoalan konkari

Räppäri työskentelee lähihoitajana mielenterveys- ja päihdepalveluissa.

– Mutsi mut alalle aikoinaan houkutteli. Ensimmäisenä päivänä pesin jonkun vanhan rouvan tekarit ja illalla ajattelin, että eihän tämä voi olla mun juttu. Nyt on sitten 18 vuosi menossa, Kallioinen virnistää.

Pitkä työura kertoo, että jollain tavalla Laiska Lepponekin on itsensä hoiva-alalla löytänyt.

– Ehkä se on se, että saa käyttää omaa persoonaa tehdessään töitä ihmisten parissa.

Lande Flavour

Kuutisen vuotta sitten Kallioinen oli melkein luovuttamassa musiikin suhteen. Yhteisellä treenikämpällä toisen turenkilaisräppärin, Olavi P:n (Ari Lindlöf) kanssa ei tuntunut tapahtuvan enää mitään.

– Oltiin jo laittamassa pillejä pussiin, kun tavattiin DJ JayMayn (Jiri Ruottinen) ja Kari Tiilikaine (Oskari Tiilikainen). Jätkät oli nuoria ja nälkäisiä ja jotenkin ne saivat meidätkin rakastumaan uudelleen tähän juttuun, Kallioinen kiittelee.

Viime vuonna Laiska Leppone ja Kari Tiilikaine julkaisivat pitkäsoiton Lande Flavour.

Nyt kaksikko valmistelee toista albumia ja Kallioinen äänittää kappaleita soololevylleen.

– Soololla on aika paljon rakkausteemaa teksteissä. Mulla meni lusikat jakoon 11 vuoden jälkeen edellisessä parisuhteessa, ja nyt on uusi tulilla. Tekstit ovat aika päiväkirjatyyppisiä. Kaikki mitä kirjoitan, tulee omasta elämästä.

Uusissa maisemissa

Syyskuussa Kallioinen muutti Hämeenlinnaan. Kämppä löytyi keskustasta.

– Halusin avata uuden sivun elämässäni ja tunnen itseni uudesti syntyneeksi, räppäri sanoo.

– Rakastan sitä, kun ympärillä on paljon porukkaa. Voisin istua vaikka koko päivän polttelemassa kessua ja vain katsella, mitä ihmiset puuhaavat.

Laiska Leppone & Kari Tiilikaine keikalla perjantaina 6.5. Bar Tasossa (Hallituskatu 20).