Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kavin aluesarjassa australialaisen elokuvan klassikko – Viktoriaaninen retki aboriginaalien pyhälle paikalle saa oudon käänteen

Australialaisen elokuvan suuri klassikko, Peter Weirin ohjaama Picnic at Hanging Rock (Huviretki hirttopaikalle) vuodelta 1975 oli ansaitusti maansa ensimmäinen menestyselokuva ja sen ”uuden aallon” varhainen edustaja. Tyypillistä tälle suuntaukselle oli maalauksellisen kaunis luonnonkuvaus sekä aiheena maahanmuuttajien ja muinaisen kulttuurin välinen ristiriita.

Katoamisia keskellä kirkasta päivää

Weirin elokuva perustuu Joan Lindsayn vuonna 1967 julkaisemaan samannimiseen romaaniin, joka kertoo tarinan tiukkakurisen sisäoppilaitoksen tytöistä retkeilemässä vuonna 1900 erikoiselle kalliomuodostumalle Victorian osavaltiossa. Tyttöjen on tarkoitus tutustua opettajattarien johdolla paikan geologiaan ja luontoon.

Neljä tyttöä lähtee omin päin kallioille ja katoaa keskellä kirkasta päivää, samoin häviää maantiedon opettajatar, joka on lähtenyt tyttöjen perään. Arvoitus ei ratkea kun yksi tytöistä löytyy myöhemmin ilman kenkiä – hän ei muista juuri mitään tapahtuneesta.

Mitä “riippuvilla kallioilla” tapahtui?

Mitä on tapahtunut? Ilmassa väreilevä kysymys on vain yksi taso elokuvassa. Suomentaja on ymmärtänyt väärin elokuvan keskeisen paikannimen; Hanging Rock ei tarkoita hirttopaikkaa vaan ”riippuvia kallioita”, erikoista maastonkohtaa.

Aboriginaalit ovat tunteneet paikan nimellä Ngannelong. Se on muinainen tulivuori, jossa laava on jähmettynyt erikoisiin, painovoimaa uhmaaviin muotoihin.

Ngannelong edustaa ikiaikaista luontosuhdetta, se on elävä paikka, missä maa itsessään on ikään kuin hengittävä, muistava, tunteva olento salaperäisine luolineen ja käytävineen. Tätä korostaa luonnon rikkaus samoin kuin kallioissa paikoin näkyvät kasvot.

Hypnoottista tunnelmaa maagisissa maisemissa

Katoavatko nimenomaan retkiseurueen rohkeimmat henkilöt? Onko heidän katoamisensa kannanotto viktoriaanista kulttuuria kohtaan – kulttuuria, jota edustaa voimakkaimmin Mrs. Appleyard (Rachel Roberts), koulun johtajatar?

Sivilisaation ja luonnon välinen jännite on kuvattu samantapaisesti mysteerinä David Leanin Matka Intiaan -elokuvassa.

Elokuvaa on kutsuttu ”kauhuromanssiksi”, mikä kuvaa ennen kaikkea sen outoa tunnelmaa, jota panhuilu korostaa – elokuvassa ei ole perinteisen kauhuelokuvan elementtejä eikä romanssiakaan.

Katsojan on syytä luopua normaaleista juonellisista odotuksista ja antautua hypnoottisen tunnelman vietäväksi elokuvan maagisiin maisemiin.

Kavin aluesarja: Peter Weir, Huviretki hirttopaikalle (Picnic at Hanging Rock, Australia 1975) ti 26.4. klo 18 BioRex, sali 4. Liput Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi.