Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oman tyylin ei tarvitse olla trendikäs – Stylisti Kirsi Torttila auttaa naisia löytämään juuri heille sopivia vaatteita

Stylisti ja visualisti Kirsi Torttila rohkaisee heräilemään kevään tuuliin myös pukeutumisessa. Hänen mukaansa ihmiset ovatkin lähteneet taas innolla vaateostoksille koronarajoitusten hellitettyä.

– Moni on kertonut tulleensa kauppaan parin vuoden tauon jälkeen. Itseensä voi aina panostaa – etätyössäkin uudet vaatteet ja tyyli piristävät oloa, hän sanoo.

Torttila on työskennellyt vuodesta 2017 Luhdan Your Face -myymälässä Goodmanissa. Hänellä on pitkä kokemus myyntityöstä, ja aikoinaan hänellä oli omakin vaateliike Hämeenlinnassa.

– Luhdan kautta olen saanut koulutuksen molempiin nykyisiin pesteihini. Stailauspalvelu on asiakkaille maksuton. Siinä katsotaan väri- ja vartalotyyppi sekä jokaiselle tarpeeseen sopivat vaatekokonaisuudet, hän kertoo.

Helppoja yhdistelmiä

Stailattavastaan Torttila ottaa ensimmäiseksi kasvo- ja vartalokuvat. Sen jälkeen käydään läpi, millaisista kuoseista ja väreistä asiakas pitää, minkälainen on hänen tyylinsä, kallistuuko se enemmän asiallisen vai rennomman puolelle, ja millaisia tarpeita hänellä pukeutumisessaan on.

– Tarkoituksena on löytää sellaiset kokonaisuudet, joita pystyy helposti yhdistelemään, myös asiakkaan jo olemassa oleviin vaatteisiin. Samalla hän saa oman värikartan. Kerään hänelle valmiiksi rekillisen vaatteita, joita lähdetään sovittamaan. Sovittelemme niitä ristiin, jotta hän näkee myös yhdistelmät, joita on mahdollista koostaa, hän kertoo.

Aika tuo muutoksia

Ihmisen väri katsotaan ihon, hiusten ja silmien mukaan. Varsinkin hiusten väri on ratkaiseva, ja vuosien karttuessa se usein vielä muuttuu.

Esimerkiksi tumma tukka saa ehkä tuhkan sävyä ja punaiset hiukset voivat alkaa harmaantua. Ikäännyttäessä sävyt vaihtuvat entistä viileämpään suuntaan.

Myös ihmisen tyyli saattaa muuttua ajan saatossa. Siihen voi vaikuttaa vaikkapa työympäristö tai halu näyttää erilaiselta kuin aikaisemmin.

– Tyyli voi olla myös hieman hukassa, esimerkiksi jos paino on vaihdellut ja kropan malli on muuttunut. Sairaudetkin voivat vaikuttaa vartaloon.

Torttilan asiakkaista moni on sanonut, että kiloja on tullut etätöissä kotona lisää.

– Kun lähdetään taas liikkeelle lähitöihin ja erilaisiin tapahtumiin, eteen on saattanut tulla tilanne, että ei tiedetäkään, mitä halutaan. Siinä tilanteessa koetamme olla avuksi, Torttila lupaa.

Hetki hemmotteluun

Tunnin kestävään stailaukseen varataan aina aika. Ennen asiakkaan tapaamista Torttila katsoo hänelle vaate-ehdotuksia valmiiksi, ja asiakas saa hänen mukaansa vain nautti hemmotteluhetkestä, eikä hänen tarvitse itse ravata kaupoissa etsimässä juuri itselle sopivaa päälle pantavaa.

Pidemmän session lisäksi Torttilalta saa pikastailauksia, mutta niissä vaatteita ei ole ehditty varata ehdolle valmiiksi.

Kevään uusien mallistojen luonteen Torttila kiteyttää niin, että nyt on panostettu laatuun ja monikäyttöisyyteen.

– Luonnonkuitua, iätöntä, ajatonta, samalla trendikästä, sellaista joka kestää ja hengittää. Pellavaa on paljon, perinteisen lisäksi sellaistakin, joka ei näytä pellavalta. On myös yhdistelmiä, jotka ovat pellavan näköisiä, mutta ovat sileämpiä eivätkä rypisty samalla tavalla. Paitiksissa on paljon puuvillaa, viskoosia taas sekä neuletakeissa että kevyemmissä puseroissa, hän kertoo.

Vahvuudet esille

Jakut ovat tulleet uudestaan, ja pitkiä paitiksia käytetään farkkujen ja tennareiden kanssa. Jakkua voi pitää myös paitiksen päällä, jos haluaa vähän särmempää. Pitkät liehuvat mekot jatkavat edelleen, samoin kapealahkeiset housut leveälahkeisten ohella.

Maanläheisten värien lisäksi tarjolla on keltaista, pinkkiä, punaista, vihreää, sinisen eri sävyjä.

– Jokaiselle katsotaan tyyli, joka korostaa vartalon vahvuuksia. Sen ei aina tarvitse olla kuuminta trendiä. Nykyään saa pukeutua rohkeasti, yhdistellä värejä ja tyylejä oman persoonan mukaan.

Rohkeasti kokeilemaan

Stailauksessa käy kaiken ikäisiä, ja eläkeikäisetkin ovat jo rohkeita pukeutumisessaan. Enää ei ole niin, että jossain vaiheessa pitäisi lokeroida itsensä tietyn ikäiseksi.

– Oma tyyli saa näkyä, oli ikää 20 tai 80, Torttila sanoo.

Ihmisellä itsellään voi olla vähän suppea näkemys siitä, mitä vaatteita hän voisi käyttää.

– Sitten kun rohkenee sovittaa, sieltä voi saada ihan uusia ideoita ja värejä.

Your Face -myymälässä järjestetään tilauksesta stailauksia myös vip-tilaisuuksina esimerkiksi ystävä- ja työporukoille silloin, kun liike on suljettuna. Torttilan mukaan muun muassa pikkujoulut ja naisten virkistysillat ovat olleet aiemmin suosittuja.