Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rengon 30 yksilön kissalauma maksaa Kissakoti Kattilalle vähintään 9000 euroa – Ratkaisu olisi laki, joka estäisi vapaiden kissojen lisääntymisen

Kissakoti Kattilan suururakka vasta alkaa kissapopulaation loukutuksen jälkeen. Villiintyneiden kissojen auttajina toimivat yhdistykset ja vapaaehtoiset, joten rahalle ja aikaansa lahjoittaville löytyy aina tarvetta. Tiesitkö, että kissoja voi auttaa myös leipomalla ja käsitöillä?

Kissakoti Kattilan vapaaehtoiset ovat loukuttaneet tänä keväänä 27 aikuista kissaa valtoimenaan lisääntyneestä kissapopulaatiosta Rengosta pihapiiristä.

Loukutusta odottaa samasta kohteesta arviolta vielä kuusi kissaa.

Yli 30 kissan lauma ei ole Hämeenlinnan Kissojen ystävät ry:n puheenjohtajan Piia Santaman mukaan mitenkään poikkeuksellinen. Maaseudulla omillaan elävät 20–30 kissapopulaatiot ovat valitettavan yleisiä.

Kissan hoitokulut vähintään 350 euroa

Yhden kissan hoitokulut maksavat hänen mukaansa noin 500 euroa. Summaan sisältyy ainakin strerilisaatio, madotus, rokotukset ja sirutus.

– Rengon populaatiossa on mukana nuoria, ei niin sairaita kissoja, Santama sanoo.

Jos yhden kissan hoitokulut olisivat siten noin 350 euroa, niin silti Rengon kissojen hoitokulut nousevat yli 9000 euroon.

– Tärkeintä olisi, ettei tämmöisiä populaatioita syntyisi. Niitä ei auta muu kuin kolmas sektori eli yhdistykset, Santama painottaa.

Rengon kissan loukutuksista vastaa Santama kahden muun vapaaehtoisen kanssa.

– Se on vasta alku. 36 kissaa tarkoittaa hirvittävää määrää työtä, jotta ne saadaan sellaiseen kuntoon, että ne voidaan luovuttaa uusiin koteihin, Santama huokaa.

Laki antaisi mahdollisuuden puuttua laumoihin

Viime vuoden maaliskuussa laadittiin useiden maan eläinsuojeluyhdistysten tukema kansalaisaloite, jonka tavoitteena on kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti sekä hallitsemattoman lisääntymisen paneminen kuriin lainsäädännöllä.

Aloitteen mukaan kissan omistajalla on velvollisuus huolehtia vapaana kulkevien kollien kastroimisesta ja narttujen streriloinnista.

Aloite keräsi tarvittavat yli 50 000 nimeä kahdessa kuukaudessa. Tällä hetkellä aloite odottaa maa- ja metsätalousvaliokunnan käsittelyä.

– Kissa pitää myös rekisteröidä, pelkkä siru ei riitä. Ruokaviraston pitäisi ensinnäkin päättää yhteisestä valtakunnallisesta sirurekisteristä, Santama sanoo.

Hänen mukaansa toteutuessaan uusi laki mahdollistaisi valvovalle eläinlääkärille paremmat keinot puuttua kissapopulaatioihin.

Tuttu tarina: apua tarvitaan lisää

Kissakoti Kattilassa oli ennen Rengon kissojen loukutuksia kohtuullinen asukasluku eli “vain” noin 50 kattia. Pian ruokittavia suita on yli 80.

– Somekeräys on onneksi tuottanut niin, että pääsemme etenemään näiden kissojen leikkausten kanssa, mutta ei sitä rahaa koskaan liikaa näissä hommissa ole, Santama toteaa.

Rahan lisäksi myös auttaville käsille on tarvetta.

Vapaaehtoisia kaivattaisiin vähän vaativampiin tehtäviin, kuten sairaiden kissojen hoitamiseen, mutta myös siivoamiseen ja ruokintaan.

Halukkuudestaan auttaa, voi ilmoittaa Kissakoti Kattilaan sähköpostitse.

Santama itse on uhrannut lähes kaiken vapaa-aikansa kissojen auttamiselle. Hän laskee käyttävänsä yhdistystoimintaan noin 30 tuntia viikossa. Se kaikki tulee päivätyön päälle.