Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnalainen eräopas Henri Arola järjestää esteettömiä retkiä – "Luontoelämysten tulee olla kaikkien saavutettavissa"

Retkeily on minulle mahdotonta. Näin saattaa ajatella moni liikuntaesteinen tai näkövammainen ihminen.

Hämeenlinnalaisen eräoppaan Henri Arolan yritys Arola Outdoor Services on erikoistunut toteuttamaan turvallisia ja esteettömiä luontoretkiä, jotka on huolellisesti suunniteltu asiakkaiden toimintakyvyn mukaan.

– Kun olin eräopaskoulutuksessa Kiljavan opistolla, Petri Rissanen ja Paralympiakomitea vetivät siellä kahden päivän koulutuksen Luonto kaikille -hankkeen tiimoilta. Silloin päässäni syttyi lamppu ja tajusin löytäneeni oman tulokulmani luontoalalle, Arola muistelee.x

Kynnys matalammaksi

Arola ja muutamat muut koulutukseen osallistuneet toteuttivat kesällä 20121 opiskelijatyönään kolmen päivän esteettömän luontoretken Liesjärven kansallispuistossa. Retkellä oli mukana näkö- ja liikuntavammaisia ihmisiä, joista yksi istui pyörätuolissa.

– Monilla voi olla sellainen tunne, että retkeily on heille saavuttamaton unelma, mutta näin ei lainkaan ole. Apuvälineillä ja asiantuntevalla opastuksella kynnystä lähteä luontoon saadaan vielä paljon matalammaksi, Arola sanoo.

Liikuttavia kokemuksia

Esteettömät retket räätälöidään aina osallistujien toimintakyvyn mukaan. Reissun aikana tutustutaan retkeilyn perustaitoihin ja varusteisiin sekä luonnossa liikkumisen apuvälineisiin. Usein ohjelmassa on esimerkiksi melontaa.

Arola järjesti kollegoidensa kanssa viime syksynä Virroilla tapahtuman, jolla oli mukana nuori pyörätuolia käyttävä nainen. Nainen haaveili melomisesta kanootilla, mutta oli aivan varma, ettei se häneltä mitenkään onnistu.

– Meillä oli mukana tilanteeseen sopivia apuvälineitä, ja niinhän siinä kävi, että hän teki meidän kanssamme pitkän melontaretken onnen kyyneleet silmissä. Ihmiset ovat rohkeita ja ennakkoluulottomia, kun vain tilaisuus annetaan. Se on hyvin inspiroivaa meille itsellemmekin.

Toteutunut unelma

Puolustusvoimissa aiemmin työskennellyt Arola hyppäsi luontoalan yrittäjäksi muutaman vuoden pohdinnan jälkeen. Hän suoritti opintovapaallaan eräopaskoulutuksen ja aloitti metsurin ja metsäpalveluiden tuottajan opinnot Hämeen ammatti-instituutissa.

– Olen pikkupojasta asti unelmoinut eräoppaan koulutuksesta. Kun sitten metsätyöt tulivat siihen rinnalle, uskalsin lähteä päätoimiseksi yrittäjäksi, Arola kertoo.

Retkeilyä kaikille

Syyskuussa 2021 perustetussa yrityksessään hän tekee sekä metsurin töitä että tarjoaa retkeilykoulu.fi -sivustonsa kautta luontopalveluja niin yksityisille ihmisille kuin ryhmillekin.

– Nyt on pari vuotta eletty voimakasta kotimaan matkailun ja retkeilyn trendiä, Arola pohtii.

– Tuntuisi hullulta, jos voimaannuttavat luontoelämykset eivät olisi jokaisen ihmisen saatavilla. Tunnen tekeväni hyvin merkityksellistä työtä, kun voin omalta osaltani olla mukana luomassa retkeilykulttuuria kaikille.