Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Kela-korvausten leikkausta esitetään väärään aikaan

Hallitus on leikkaamassa Kela-korvauksista lähes 40 prosenttia ensi vuonna. STM valmistelee parhaillaan 64 miljoonan euron leikkausta yksityisen hoidon ja tutkimusten Kela-korvauksiin.

Asiaan liittyvän lakiluonnoksen on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle kesällä. Kela-korvausten tukemana tehtiin 3,3 miljoonaa sairaanhoitokäyntiä vuonna 2020.

Hallituksen tavoite parantaa julkisia palveluja ja niihin pääsyä on mitä kannatettavin.

Tiedetään, että ikäihmiset joutuvat käyttämään paljon terveyspalveluja ja hakevat niitä myös yksityiseltä puolelta. Hallitus perustelee esitystään Kela-korvauksista säästyvien varojen suuntaamisesta vanhuspalveluissa lisätyn hoitajamitoituksen aiheuttamiin kustannuksiin.

Toimivatko palvelut?

Ei voi kuitenkaan välttyä ajatukselta, että tässä hallitus leikkaan ikäihmisten palveluista toisaalta ja lisätäkseen niitä toisaalle.

Parlamentaarinen työryhmä linjasi marraskuun 2021 lopussa, että yksityisen hoidon ja tutkimusten Kela-korvausjärjestelmää ja sen rahoitusta voidaan tarvittaessa uudistaa vasta sen jälkeen, kun hyvinvointialueet ovat saaneet toimintansa käyntiin.

Mahdolliset päätökset Kela-korvausten leikkaamisesta pitäisikin tehdä vasta sitten kun tiedetään, miten sote-palveluiden toimivat uusilla hyvinvointialueilla ja koronan aiheuttamaa hoitovelkaa saadaan purettua.

Tästä linjauksesta olemme täysin samaa mieltä. Annetaan hyvinvointialueiden saada toimintansa käyntiin ja palataan Kela-korvausten leikkaukseen se jälkeen.

Uhka pienituloisille

Edellisen kerran Kela-korvauksia leikattiin tuntuvasti vuonna 2016. Tiedämme, että yksityisten palveluiden käyttö väheni tuolloin eniten pienituloisilla. Hekin joutuvat joskus käyttämään yksityisiä palveluita, koska terveyskeskukseen ei aina pääse niin nopeasti kuin tarvitsisi.

Sieltä ei myöskään saa kaikkia erikoislääkäripalveluita. Nyt on olemassa todellinen uhka, että pienituloisilta loppuu mahdollisuudet yksityisten palveluiden käyttöön kokonaan.

Hämeen eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunta toimii Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella ja edustaa järjestöjen kautta noin 15 000 ikäihmistä.

Neuvottelukunta pyrkii turvaamaan eri toimijoiden kanssa muun muassa viestinnällisin keinoin ikäihmisten hyvinvointia ja osallisuutta, niin kunnissa kuin hyvinvointialueillakin.

Hämeen eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunta

Hämeenlinnan seutukunta

Pirkko Mattila

Hämeenlinnan Lammin pitäjä

Ossi Lapisto

Hämeenlinna