Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa: Neljännellä sektorilla on halu toimia ja edistää hyvää – Tätä voimavaraa ei kannata hukata

Olen saanut osallistua erilaisiin valmiusharjoituksiin jo neljällä vuosikymmenellä.

Viimeisin harjoituskokemus tuotti mielenkiintoisen mahdollisuuden päästä haastateltavaksi tutkimukseen, jossa selvitetään neljännen sektorin mahdollisuuksia toimia säteilyonnettomuuden jälkitilanteessa.

Ennen haastattelua oli pakko googlettaa, että mikä ihmeen neljäs sektori ja materiaalia löytyikin yllättävän paljon.

Vapaata kansalaistoimintaa

Neljännen sektorin voisi luonnehtia olevan itseohjautuvaa, ketterää ja vapaata kansalaistoimintaa.

Neljäs sektori ei ole sidoksissa järjestöihin vaan samanmieliset kohtaavat sosiaalisessa mediassa ja järjestävät sen kautta konkreettista ja vaikuttavaa toimintaa.

Parhaimmillaan viranomaisten tukena

Haastattelutilanteessa pohdimme mitä asioita neljäs sektori todennäköisemmin lähtisi tekemään säteilytilanteessa liittyen evakuointiin, suojautumiseen, säteilymittaamiseen ja jälkipuhdistamiseen.

Myös neljännen sektorin ja viranomaistoiminnan välinen suhde nousi esille.

Parhaimmillaan neljäs sektori ja viranomaiset kunta- ja aluetasolla toimivat toisiaan tukien.

Pahimmillaan neljäs sektori alkaa sosiaalisen median kautta välittää väärää viestiä, lisää paniikkia ja johtaa jopa resurssien väärään käyttöön.

Ketterä tiedottaminen tärkeää

Tarvitaan siis myös ketteriä viranomaisia ja ketterää viranomaistiedotusta. Vaikka palo- ja pelastustoimi siirtyykin hyvinvointialueiden tehtäväksi, se ei poista kuntatason varautumisen merkitystä.

Kunta- ja aluetason on myös koordinoitava keskinäinen tehtäväjakonsa uudelleen. Vaaratilanteita varten tarvitaan keskustelua ja koordinaatiota, suunnitelmia ja harjoituksia.

Tulevissa valmiusharjoituksissa neljännellä sektorilla voisi olla jopa aito rooli harjoitukseen osallistuvana tahona.

Ennen kaikkea tarvitaan avointa tiedottamista. Ihmisillä, siis sillä neljännellä sektorilla, on valtava halu toimia ja edistää hyvää. Tätä voimavaraa ei ole vara hukata.

Myös pienillä asioilla merkitystä

On isoja ja vakavia asioita ja sitten on pienempiä mutta myös tärkeitä: kiitos sinä ihana neljännen sektorin ihminen, joka teit kotikyläni Sankolan pelloille upean latupohjan hiihtolomalaisten ja kyläläisten käyttöön.