Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteikäs Valiomies sai uuden omistajan – Katri Selin-Nurmi myi 65-vuotiaan vaateliikkeen karkkilalaiselle Sofia Lundqvistille

Vuonna 1957 perustettu Valiomies on Hämeenlinnan vanhimpia yrityksiä. Nyt miestenvaatteiden erikoisliikkeessä koittaa uusi aikakausi, kun sitä vuosikymmeniä johtanut Katri Selin-Nurmi myi helmikuun lopussa firman karkkilalaiselle Sofia Lundqvistille.

– Ajatus oli kypsynyt jo pitemmän aikaa, sillä olen tehnyt tätä työtä niin kauan. En halunnut äitini tavoin jatkaa 85-vuotiaaksi ilman lomia ja vapaapäiviä. Luopuminen ei ollut minulle vaikeaa, kun suvusta ei jatkajaa löytynyt, Selin-Nurmi sanoo.

Samanlaista paloa

Lundqvistiin Selin-Nurmi tutustui yhteisten ystävien kautta, ja alkujaan tarkoitus oli tehdä yhteistyötä sisäänostoissa.

– Melkein heti, kun tutustuimme, huomasin että vaatemaussamme on paljon yhteistä ja hänessä on samanlaista paloa kuin minullakin.

Lundqvist on neljännen polven vaatekauppias, joka omistaa Frank Oy:n Karkkilassa.

– Valiomiehessä minua kiinnosti erityisesti se, että se keskittyy puhtaasti miesten pukemiseen, joka on minunkin juttuni. Tällaisia yksityisiä ja palvelevia erikoisliikkeitä on Suomessa hyvin vähän, eikä kukaan niitä enää perusta, Lundqvist tuumaa.

Tutulla linjalla

Selin-Nurmi jatkaa työskentelyä Valiomiehessä vielä vuoden verran, ja Lundqvist jakaa aikansa Hämeenlinnan ja Karkkilan kesken.

Suuria mullistuksia Valiomiehen linjaan ei ole luvassa.

– Autopuolella sanotaan, ettei toimivaa yksilöä kannata ruveta ropaamaan, ja Katrikin on uudistanut liikettä koko ajan. Aluksi integroidun ympäristöön ja tutustun asiakkaisiin, joita aion kuunnella herkällä korvalla. Tulemme tarjoamaan samaa luotettavaa palvelua, mutta pyrimme myös kehittymään ajan mukana, Lundqvist lupaa.

5-vuotiaana myymässä

Rakel Selin avasi miesten ja poikien vaatteisiin erikoistuneen Nykymiehen, joka muuttui pian Valiomieheksi, Sibeliuksenkatu 11:ssä vuonna 1957. Hallituskatu 24:ään kauppa muutti 1972, jolloin se profiloitui vain miesten pukineisiin. Nykyisessä liikehuoneistossa se on toiminut 1980-luvun alusta.

– Minun piti tulla 1981 vain auttamaan muutossa, mutta sitten jäinkin tänne. Olin ensimmäisen kerran myymässä jo 5-vuotiaana, jolloin liike oli Emalitalossa, Selin-Nurmi muistelee.

Juhlat huhtikuussa

Koronan aikana Valiomies on laajentanut tuotevalikoimaansa. Varsinkin kevät 2020 oli yrittäjälle raskasta aikaa, mutta poiki myös uusia ideoita

– Asiakkaita ei ollut ja ensiksi iski lamaannus, Selin-Nurmi tunnustaa.

– Sitten ryhdyttiin kuitenkin kehittämään, kunnostettiin myymälää ja otettiin uutena aluevaltauksena mukaan kengät, joten jotain hyvääkin siitä ajasta seurasi. Kohta firma täyttää 65 vuotta ja sitä juhlitaan huhtikuussa.