Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kukka Pitkänen kuvaa taiteessaan ihmisen ja luonnon suhdetta – Luonto on kiintopiste myös surun keskellä

Taidehalli Hämeessä on esillä hämeenlinnalaisen kuvataiteilijan Kukka Pitkäsen Sidos, syli -niminen näyttely.

Pitkänen käsittelee lyijykynäpiirroksissaan ihmisen ja luonnon suhdetta.

Näyttelyssä pohditaan muutoksen ja pysyvyyden tematiikkaa, kasvua ja hajoamista sekä elämää ja kuolemaa.

Ihminen sulautuu osaksi luontoa

Luonto, juuret ja rihmastot ovat kiinnostaneet Pitkästä jo muutamien vuosien ajan.

Taiteilija kuvaa ihmistä osana luontoa kuten piirroksissa Sydän ja Keuhkot, joissa oksat ja juuret yhdistyvät suoniin ja mikrotaso makrotasoon sekä ihmisen halua hallita luontoa.

Maamekko-teoksen idea syntyi viime keväänä Pitkäsen ollessa puutarhahommissa viljelypalstallaan.

Piirroksen naishahmo yrittää pukeutua maahan, mutta mekko on liian pieni.

– Liian pientä mekkoa voi verrata ihmisten vaatimuksiin luontoa kohtaan, Pitkänen pohtii.

Näyttelyn merkitys muuttui

Sidos, syli on myös muistonäyttely. Pitkänen varasi näyttelyajankohdan puolitoista vuotta sitten, mutta näyttelysisältö sai uuden merkityksen, kun taiteilija menetti sisarensa ja sisarenpoikansa.

– Näyttely on omistettu täältä aivan liian varhain lähtemään joutuneille rakkaimmilleni, Maijulle ja Vilholle. Näyttelyn teokset käsittelevät asioita, joita olen jakanut sisareni kanssa, taiteilija kertoo.

Luonto on kannatellut surussa

Näyttelyn nimiteos Sidos, syli koostuu yhdeksästä Maiju-Sofia Pitkäsen runosta ja niiden alapuolelle ripustetusta paperiteoksesta, jossa Kukka Pitkäsen paperista leikkaamat juuret ja rihmastot kurottavat seinältä kohti lattiaa.

– Maijulle ominta ilmaisua olivat sanat, minulle kuvat. Maijun runot käsittelevät luontoa, sisaruutta sekä äidin ja lapsen välistä rakkautta.

– Luonto on minulle lämmin syli, jonka kannatteleva voima on näyttäytynyt kaikessa voimallisuudessaan viimeisten kuukausien aikana, taiteilija toteaa.

Kukka Pitkäsen Sidos, syli on näytteillä Taidehalli Hämeessä 1.3. asti. Taidehalli Häme sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 14.