Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy lemmikeistä: Kahden kissan välillä on jatkuva eripura – Miten kärhämän saa loppumaan?

Minulla on viisi kissaa kahdesta eri pentueesta. Neljä on tyttöjä, yksi poika, kaikki on leikkautettu. Jotain on tapahtunut 2013 keväällä, koska siitä lähtien eri pentueen poika ja tyttö eivät enää tule toimeen keskenään. Poika hyökkää ja ajaa tyttöä, tyttö pakenee ja piiloutuu eikä uskalla tulla pois. Olen kokeillut Feliway-haihdutinta, mutta ei ole auttanut.

Riitoja kissojen kesken ikävä kyllä välillä esiintyy, ja omistajat ovat sitten ihmeessä. Joskus kärhämät loppuvat itsellään, joskus eivät millään.

Kun eripuraa jatkuu pitkään, tilanne ikään kuin jämähtää paikoilleen.

Riidan syy ei välttämättä selviä

Syitä voi vain arvailla, kun kissat ovat aiemmin tulleet toimeen keskenään.

On mahdollista, että poikakissa on kokenut jotakin epämiellyttävää, ja tyttörassu on sattunut olemaan paikalla samaan aikaan, jolloin poika yhdistää tytön ikävään asiaan eikä kestä sen läsnäoloa.

Tyttöhän kuitenkin väistää, joten ojentaminen tuntuu ainakin ihmisen silmissä turhalta. Ilmeisesti kyseessä on mitä syvin epäluottamus ja tytön pitäisi pojan mielestä häipyä lopullisesti.

Uudelleen totuttaminen vaatii aikaa

Ehkä kannattaa yrittää kissojen tutustumista alusta alkaen kuin ne olisivat ventovieraat toisilleen. Tämä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Tyttö ja poika pidetään toisistaan tiukasti erossa, aina eri huoneissa ja eri aikaan ulkona. Noin viikon kuluttua ovea voi raottaa ja kissojen antaa kurkkia toisiaan.

Verkko-ovi olisi totutteluvaiheessa oikein hyvä. Kissojen paikkoja vaihdellaan, niin että välillä toinen on toisissa ja toinen toisissa tiloissa.

Sietokykyä opeteltava uudelleen

Lisäksi vaihdetaan hajuja – kissojen kuonoa ja suupieliä ynnä muuta kroppaa hierotaan rätillä vuorotellen; myös leluja vaihdetaan niin että kissat saavat etäältä tottua toisiinsa ja muuttua hajujen kautta saman perheen jäseniksi.

Vasta kun kissat eivät sähise toisilleen verkko-oven tai ovenraon takaa, ne päästetään yhteen. (Ja erotetaan heti, jos aggressioita ilmenee, ja jatketaan taas totuttelua erillään.) Sietokyky siis opetellaan kokonaan uudestaan.

Jatkuva nahistelu stressaa kaikkia

Kun perheessä on monta kissaa, jokaisella kannattaa olla oma ruokakuppi erillään toisista. Kissa ei ole sosiaalinen syöjä ja yhteisateriat saattavat aiheuttaa stressiä. Muutenkin olisi hyvä olla omia soppia, jonne jokainen voi vetäytyä yksikseen.

Jos tilanne ei helpotu, voi olla parasta etsiä joko pojalle tai tytölle uusi koti. Se on toki vaikea ratkaisu, mutta jatkuva tappelu on kaikille stressaavaa.

Kirjoittaja on kirjailija ja luontotoimittaja.