Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Galleria Paperihuoneessa avautui äidin ja tyttären yhteinen näyttely – "Päätimme yhteisen teeman ja sitten kumpikin työsti teoksia tahollaan"

Petra Sarasteen ja Oona Savimäen Kuiskaus-näyttely heijastaa ajan kulkua ja ilmiöitä.

Galleria Paperihuoneessa on esillä helmikuussa hämeenlinnalaisen Petra Sarasteen grafiikkaa ja turkulaisen Oona Savimäen piirroksia ja maalauksia.

Saraste ja Savimäki ovat äiti ja tytär, ja kyseessä on heidän ensimmäinen yhteinen näyttelynsä.

– Päätimme yhteisen teeman ja sitten kumpikin työsti teoksia tahollaan, Saraste kertoo. Saraste on vedostanut grafiikantyönsä Paperihuoneella ja Savimäen teokset ovat syntyneet työhuoneella Turussa.

Saraste ja Savimäki kuvaavat kuiskausta ihmishahmojen ja luonnon kautta.

– Kuiskaus on hiljainen viesti, jota käytetään salaisuuksiin ja ajatuksiin, joita ei vielä uskalla sanoa kovempaa. Kuiskaus voi olla myös ääni ilman sanoja, tuulen tai perhosen siiven kuiskaus, Savimäki tuumii.

Ajan ilmiöitä ja vanhenemisen jälkiä

Savimäki kuvaa mielellään ihmisiä. Häntä viehättää ihmishahmojen yksilöllisyys ja kasvojen ilmeet. Hän kertoo tekevänsä henkilökuvia myös tilaustyönä.

– Käytän mielelläni lyijykynää ja akryylimaalia, sillä ne sopivat pikkutarkkaan ja realistiseen kuvaukseen, Savimäki kertoo.

Taide on Savimäelle tapa tutkia ympäröivää maailmaa. Ajan ilmiöt heijastuvat hänen teoksiinsa, kuten kasvomaski omakuvapiirroksessa 2021. Savimäen teoksista kuvastuu nuoruus, Sarasteen teoksista ajan kulku.

Saraste kuvaa vanhenemisen ja elämän jälkiä, arpia ja ryppyjä. Sarasteen teoksissa on myös vahva luontoyhteys. Etsausakvatinta-teoksessa Syvään uurtunut Saraste yhdistää puun kaarnan ja miehen kasvojen uurteisuuden.

Teossarja Elviiran viimeiset ajat muistuttaa elämän rajallisuudesta ja lähestyvästä kuolemasta.

– Elviira on kuvitteellinen hahmo. Hänen ryppyisissä kasvoissaan näkyy eletty elämä, hyvän elämän jälki, Saraste esittelee. Saraste on vedostanut Elviiran kasvot paperille, pitsinenäliinalle ja kuvansiirrolla myös kellon lasille.

Sarastetta kiinnostavat myös luonnonmuodot, rytmit ja niiden abstrahoiminen. Näytteillä on kolmen teoksen sarja, jossa Saraste tutkii veden liikettä jään ja lumen keskellä talvisessa purossa. Mitä kuiskailee virtaus pakkasaamuna, virtaus jäiden lähdön aikaan tai virtaus oksien ohi?

Petra Sarasteen ja Oona Savimäen näyttely Kuiskaus on esillä Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 26.2. asti.