Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni perhe jättää vauvauinnin yhteen kurssiin, vaikka taaperoikäisten kanssa "se hauskuus vasta alkaa"

Vauvauinti on harjoitusta myös vanhemmille. Altaassa vauva tutustuu veteen ja vanhempi muun muassa lapsensa eleisiin ja reaktioihin.

Vauvauinti on edelleen hyvin suosittu lapsiperheinen harrastus.

Hämeenlinnan uimaseuran vauvauinnin pääohjaaja Kreetta Peltovuoren mukaan suosituimmat ryhmät ovat ensikertalaisten ryhmä, joka on tarkoitettu vähintään kolme kuukautta täyttäneille vauvoille sekä perheuinti.

Perheuinnissa ovat mukana kummatkin vanhemmat, pienempi uintia aloitteleva vauva ja vanhempi sisarus.

– Vauvauinti harjoittaa vauvan motorista kehitystä, ja vesi on hyvä elementti liikkua pienen vauvan kanssa, Peltovuori sanoo.

Vedessä vauva pystyy käyttämään ja liikuttelemaan aktiivisesti käsiään ja jalkojaan, mikä on mukavaa vaihtelua mahallaan tai selällään pötköttelylle.

Totuttelua ja potkuttelua

Vauvauinnin yhtenä tavoitteena on saada vauva nauttimaan vedessä olemisesta. Veteen totuttaudutaan vähitellen. Altaassa potkutellaan ja tehdään muun muassa tasapainoharjoittelua.

Isompien vauvojen kanssa harjoitellaan esimerkiksi kuplien puhaltamista ja reunalta veteen tulemista.

Peltovuori korostaa, että altaassa toimitaan aina vauvan ehdoilla ilmeitä ja eleitä tarkkailemalla. Vanhempien tulee myös havainnoida, mitä pienokaiset haluavat tehdä ja mitä eivät, ja mikä vanhemmasta tuntuu hyvältä tehdä.

– Pyrin auttamaan heitä kuuntelemaan lasta. Miten lapsi reagoi eri tilanteisiin ja miltä reaktiot vanhemmista tuntuvat. Olen nähnyt satoja vauvoja, miten he reagoivat tiettyihin tilanteisiin, Peltovuori sanoo.

Arkakin vauva voi oppia nauttimaan uimisesta

Altaassa ei Peltovuoren mukaan juuri kuulu vauvan itkua, tai ei ainakaan uimisesta johtuvaa. Toki joskus osuu huono päivä, mikä voi johtua puhkeavista hampaista tai kesken jääneistä päiväunista.

– Osa vauvoista itkee herkemmin, ja joku voi aluksi olla vedessä hyvinkin arka ja herkkä.

Peltovuori muistelee vauvaa, joka on käynyt isänsä kanssa säännöllisesti uimassa vuoden verran.

– Arasta lapsesta on kuoriutunut taitava kaveri, joka nauttii vedessä olemisesta.

Sukeltaminen vain yksi osa uintia

Peltovuoren harmiksi osin sosiaalinen median takia sukeltamisen opettaminen vauvalle on noussut liian merkittävään osaan.

Toki Hämeenlinnan uimaseurankin tunneilla harjoitellaan pinnan alle menemistä, mutta se on vain yksi osa uintia. Sukeltamista voidaan pitää yhtä lailla harjoituksena vanhemmille.

– Osa vanhemmista on kauhuissaan viemässä vauvaansa veden alle, ja tämä jännitys tarttuu lapseen. Tilanteessa pitäisi olla rento ja rauhallinen vanhempi iloisilla kasvoillaan tsemppaamassa sukeltamista.

Peltovuoren mukaan tämä on usein helpommin sanottu kuin tehty ja on ihan normaalia, että vanhempaa jännittää.

Vauvauinnin jälkeen kannattaa harrastusta jatkaa

Moni vanhempi jättää Peltovuoren mukaan vauvauinnin, kun ensimmäinen kurssi on ohi. Tällöin saatetaan ajatella, että nyt kaikki tarvittava tieto on hallussa ja uintia jatketaan omin avuin.

– Seuraavilla kursseilla, viiden kuukauden ikäisten kanssa se hauskuus vasta alkaa, Peltovuori vakuuttaa.

Kommunikointi lapsen kanssa on selkeämpää ja toiminta aktiivisempaa ja vuorovaikutteisempaa. Kaiken kruununa on lapsessa voimistunut oma tahto.

– Yleensä kummatkin vanhemmat ovat mukana ensikertalaisten ryhmissä, mutta kun vauva kasvaa, isät jättäytyvät herkästi pois, Peltovuori harmittelee.

On myös perheitä, joissa isä on ottanut vastuun uintiharrastuksesta ja käy uimassa kahdestaan vauvan kanssa.

Aina kolmeen ikävuoteen asti

Peltovuoren mielestä vauvauinti sopii kaikille vauvoille ja lapsille, tietenkin uimisen estävät sairaudet pois lukien. Herkkäihoisille lapsille apua löytyy helokkiöljyn käyttämisestä.

– Jos jokin asia mietityttää, aina voi kysyä lääkäriltä tai jutella neuvolassa asiasta.

Vauvauintia voi jatkaa aina kolmeen ikävuoteen saakka, jolloin lapsi alkaa olla valmis omaan uimaryhmään tai hän voi mennä lapsi-vanhempi -uimaryhmiin.