Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy lemmikeistä: Onko kesäkanalan perustaminen hyvä vai huono juttu?

Kesäkanoista näyttää tulleen muotijuttu. Mutta onko suuntaus viisas – ajatellen eläinsuojelua. Kesäkissan ottamista ei kukaan kehtaisi ruveta mainostamaan, mutta entäs sitten kana? Onko se jotenkin eri asia? Rupeaako pitkin metsiä juoksemaan heitteille jätettyjä kanoja? Olisiko lietsonnan sijaan syytä jarrutella?

Minkään lemmikin harkitsematon ottaminen ei ole hyvä asia. Ensin tarvitaan tietoa eläimen tarpeista, sitten rehellistä pohdintaa, kykeneekö nuo tarpeet tyydyttämään. Jos kanaparvelle pystyy järjestämään hyvät olot kesäksi, ja jos kesän jälkeen sille järjestyy myös hyvä talvikoti, en pitäisi asiaa ongelmallisena.

Paikanvaihdokset stressaavat

Toki paikanvaihdokset tuovat eläimelle aina stressiä, mutta jos kesä- ja talvikodit pysyvät samoina eikä välimatka ole pitkä, rasite on tuskin kohtuuton.

Kana on myös sen verran parveensa sitoutunut, ettei hoitajan vaihtuminen mahda olla sille liian vaikeaa. Koira ja kissa ovat tässä suhteessa eri asia.

Mukavaa elämää yhdeksi kesäksi

Jotkut laittavat kanansa kesän päätteeksi pataan, ja mikäli teurastus hoituu asiallisesti, eläinsuojelurikoksesta ei tässäkään tapauksessa voi puhua. Tietysti voi kysyä, onko lemmikkinsä syöminen eettisesti oikein, mutta mielestäni ainakaan kaupan broilereita popsivalla ei ole varaa tuomita oman hoidokkinsa syöjää!

Etenkin kun pataan päätyvät lemmikkikanat ovat usein tuotantokanaloiden yksilöitä, jotka muninnan vähentyessä puolitoistavuotiaana vaihdetaan nuorempiin – siis tapetaan ja myllätään rehuksi.

Jos joku harrastaja ostaa tällaisia kanoja pienen parven ja tarjoaa niille yhden kesän mukavaa elämää pihapiirissä kuopsutellen, on se kanoille varmasti vain onnellinen ratkaisu – olkoonkin, että syksyn tullen lysti loppuu.

Hylkääminen on eläinsuojelurikos

Kesäkissa on toinen juttu: se yksinkertaisesti jätetään syksyllä heitteille. Jos kanaparvi hylätään samaan tapaan, kyse on aivan samoin eläinsuojelurikoksesta. Tällaista kesäkanan pitoa ei kukaan voi suositella.

Hyvinvointia lajinmukaisilla olosuhteilla

Kanassa yhdistyvät mainiolla tavalla lemmikki ja hyötyeläin. Parhaan ilon niistä saa, kun perehtyy ennen kanojen hankkimista niiden hoitoon ja järjestää niille lajinmukaiset elinolot, jolloin kanat pysyvät terveinä ja hyvinvoivina. Silloin niiden puuhia on hauska seurata – ja kaupan päälle saa vielä ruokapöytäänsä maukkaita munia.

Vihreätä ruohoa nokkineiden kanojen keltuaiset ovat muuten todella hehkeitä verrattuna kaupan muniin.