Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Kaupungin pitäisi hoitaa kaikki jalkakäytävät – Kiinteistöliitto huolissaan taloyhtiöille sälytetyistä lisäkustannuksista

Hämeenlinnan kaupunki ilmoitti, että se on laajentamassa kiinteistöille kohdistettua jalkakäytävien talvikunnossapidon velvoitetta uusille kerrostalovaltaisille alueille.

Kaupunki perustelee tuota jalkakäytävien kunnossapitoaluejakoa kustannussäästöjen lisäksi muun muassa kiinteistöjen tasapuolisella kohtelulla.

Tasapuolisinta olisi, että kaikkien jalkakäytävien talvikunnossapidon hoitaa kaupunki ja kustannus katetaan kiinteistöverolla, tai sitten kaikki kiinteistöt velvoitetaan hoitamaan kohdallaan olevat jalkakäytävät ja kiinteistöveroprosenttia lasketaan talvikunnossapidon kustannusten verran.

Järjestyksessä yhdellä kertaa

Vaikka kaupunki perustelee kerrostalovaltaisten alueiden jalkakäytävien talvikunnossapitovelvoitetta myös laatukriteereillä, kustannustehokkaampaa ja laadukkaampaa olisi aurata ja hiekoittaa kaupungin toimesta kaikki jalkakäytävät järjestyksessä ja yhdellä kertaa.

Nyt jokainen kunnossapitovelvoitettu kiinteistö hoitaa oman lyhyen osuutensa jalkakäytävästä kuka mitenkin, eri aikaan ja eritasoisesti.

Kiinteistöliitto Kanta-Häme on erittäin huolissaan Hämeenlinnan kaupungin ja erityisesti sen omistus- ja osakkuusyhtiöiden viime aikoina asumiseen ja erityisesti taloyhtiöihin kohdistamista lisäkustannuksista.

Verosta korotusautomaatti?

Taloyhtiöt ovat suuria kiinteistöveron maksajia ja tätä taustaa vasten on väärin, että niille sälytetään kaupungin taholta tehtäviä ja kustannuksia, jotka esimerkiksi pientalokiinteistöt saavat huomattavasti edullisemmin ja pienempää kiinteistöveroa vastaan.

Huolemme kohdistuu myös tulevaan sote-uudistukseen, joka vie suuren osan kuntien verotuloista pois ja pelkona onkin, että taloyhtiöt ja niissä asuvat ihmiset valjastetaan hupenevan kassan kartuttajiksi tekemällä kiinteistöverosta rahakatoa paikkaava korotusautomaatti.

Hasse Renfeldt

toiminnanjohtaja

Kiinteistöliitto Kanta-Häme