Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy lemmikeistä: Hyvä olo näkyy eläimen koko olemuksessa – Lemmikin hyvinvointia koskevat ongelmat johtuvat usein tiedon puutteesta

Nykyään on monenlaisia lemmikkejä vuohista käärmeisiin ja kissoista gerbiileihin, ja joskus tuntuu että ihmisillä on enemmän intoa kuin tietoa niiden hoidossa.

Miten kannattaisi aloittaa, jos on hankkimassa lemmikkiä, josta ei ole ennestään kokemusta?

Voiko antaa jotakin yleispätevää ohjetta siitä, mistä aloittelijakin tietää että lemmikin asiat ovat kunnossa?

Ongelmien taustalla usein tiedon puute

Lemmikkien hyvinvointia koskevat murheet johtuvat usein juuri tiedon puutteesta.

Samasta syystä eläinyksilö saatetaan leimata hankalaksi, häiriintyneeksi tai jopa ”häijyksi”, vaikka ongelmallisen käytöksen taustalla olisi epäpätevä ja puutteellinen hoito.

Vaikeuksien myötä innostus lemmikin pitämiseen lopahtaa surullisen pian.

Lajityypilliset tarpeet huomioon

Jokaisella eläimellä on omat lajityypilliset tarpeensa, jotka liittyvät hoitoon, ruokintaan, elinympäristöön ja käyttäytymiseen.

Niistä pitäisi ottaa selvää ennen eläimen hankintaa, ja mikäli sopivien olojen ja hoidon järjestäminen vaikuttaa hankalalta, on viisasta luopua ajoissa.

Kokeilumielialalla lemmikkiä ei pitäisi ottaa. Kyseessä on kuitenkin elävä olento, jonka sopeutuminen uuteen kotiin vie aina aikansa, ja joillakin yksilöillä kodinvaihdot saattavat olla hyvinkin traumaattisia.

Ei ole myöskään samantekevää, millaiselta kasvattajalta eläin otetaan, sillä hyvästä kodista ja hyviltä emoilta saadaan todennäköisesti terveitä ja tervepäisiä jälkeläisiä. Jos alku on vaikea, vaikeuksia tulee melko varmasti myös jatkossa.

Parhaiten tietoa saa yleensä kokeneilta harrastajilta ja lemmikkiyhdistyksiltä sekä eläinsuojelujärjestöiltä.

Lemmikin kanssa tulisi viettää aikaa

Eläimillä on paitsi lajikohtaisia, myös yksilöllisiä eroja. Siksi lemmikin kanssa tulisi viettää mahdollisimman paljon aikaa – näin oppii tuntemaan oman kaverinsa erikoispiirteet: mistä se pitää ja mistä ei, mikä on sille normaalia käytöstä ja mikä ei.

Yhteiselon myötä näkee eläimen olemuksessa jo pienetkin muutokset, ja näin esimerkiksi sairastuminen voidaan huomata ajoissa.

Lemmikkiä kannattaa siis tarkkailla ajatuksen kanssa ja tehdä mielessään kysymyksiä sen aktiivisuudesta ja yleisestä olemuksesta.

Kaikenlainen poikkeava käytös, kuten ärtyisyys, vetäytyminen, outo liikehdintä, häiriöt syömisessä, ulostamisessa tai virtsaamisessa tulisi pistää merkille.

Terve ja hyvinvoiva eläin on yleensä mukavaa katseltavaa!