Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Surumielisyyden voi nähdä jopa rikkautena, joka kuuluu elämään" – Hämeenlinnalainen Jorma Kukkonen levytti elämänsä tärkeät runot

Lyseon liikunnanopettaja ja musiikkimies Jorma Kukkonen on julkaissut albumin Toinen Runomaa, joka sisältää hänen sävellyksiään tunnettujen runoilijoiden teksteihin.

Kukkonen myös laulaa kappaleet, joiden säestyksestä vastaa hämeenlinnalainen Willy D. Uusi julkaisu on jatkoa Kukkosen vuonna 2019 ilmestyneelle levylle Runomaassa.

– Näillä levyillä ovat elämäni tärkeimmät runot ja niiden musiikillinen muoto on aika perinteistä laulelmaa, Kukkonen kertoo.

Melankolia puhutteli

Uusimmalla äänitteellä on tekstejä muun muassa Ilpo Tiihoselta, L. Onervalta, Aulikki Oksaselta sekä Kaarlo Kramsulta, jonka tekijä kokee itselleen erityisen läheiseksi.

Kukkonen on säveltänyt useita Kramsun runoja myös sekakuoro Vanajan laulun ohjelmistoon.

– Sain ensimmäinen Kramsun runokirjan 16-vuotiaana ja jotenkin hänen tekstiensä lohduttomuus ja melankolia puhuttelivat siinä iässä, Kukkonen muistelee.

Nykyään hän kertoo katsovansa noita runoja hiukan eri näkökulmasta.

– Näin vanhemmiten surumielisyyden voi nähdä jopa rikkautena, joka kuuluu elämään. Toisaalta kyllä huumorikin on aina ollut mukana olennaisena osana, kun olen musiikkia tehnyt.

Keväällä teatterissa

Ennen runolevyjä Kukkonen on julkaissut kolme albumia omia kappaleitaan. Ensimmäinen soololevy Hyvä mies ilmestyi vuonna 2008 ja sitä seurasivat Sydämen asialla (2010) ja Musta tulee perhonen (2014).

– Lisäksi olen tehnyt pari levyä isäni Matti Kukkosen sanoihin.

Kukkonen on ollut myös mukana useissa Eräs Teatterin musiikkiproduktioissa, joista viimeisin, Kertosäkeitä, on kevään ohjelmistossa.

Muistoja lapsuudesta

Runolevyjen jälkeen Kukkonen keskittyy romaaniin, jonka työnimenä on Karri Himmeän lapsuus ja nuoruus.

– Kirjaan tulee ihan oikeita juttuja lapsuudestani Hämeenlinnassa, ja aika tavalla huumoripuolella mennään.

Kesällä Kukkosella tulee täyteen 40 vuotta liikunnanopettajana ja elokuussa hän jää eläkkeelle.

– Olisin voinut jäädä jo viisi vuotta sitten, mutta olen tykännyt hommastani. Täytyy toivoa, että keksin eläkkeellä jotain järkevää tekemistä.

Levyjä voi tilata sähköpostista jorma.m.kukkonen@gmail.com.