Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnalaiset konkaripoliitikot erottuvat aluevaalien ehdokasjoukossa – ehdolla on iso kattaus entisiä ja nykyisiä silmäätekeviä

Hieman yli puolet ehdokkaista tulee Hämeenlinnan seudun kunnista.

Tänään keskiviikkona 12. tammikuuta annetaan ensimmäiset ennakkoäänet Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa.

Vaaleissa valitaan kaikkiaan 59 aluevaltuutettua, jotka päättävät maaliskuusta lähtien Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asioista kuten sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta.

Koko Kanta-Häme on aluevaaleissa siis yksi iso vaalipiiri, jossa on ehdolla yhteensä 476 henkilöä. Heistä 249 eli hieman yli puolet tulee Hämeenlinnan seudulta.

Hämeenlinnalaisia ehdokkaista on 168, janakkalalaisia 52 ja hattulalaisia 29.

Loput ehdokkaat tulevat muista Kanta-Hämeen kahdeksasta kunnasta kuten esimerkiksi Riihimäeltä, josta aluevaltuustoon pyrkii 79 henkilöä.

Neljällä puolueella täysi lista

Ehdokkaita on asettanut 13 puoluetta ja yksi valitsijayhdistys.

Neljä puoluetta lähtee tammikuun 2022 aluevaaleihin täydellä ehdokaslistalla Kanta-Hämeessä. Täyden 73 nimen listan jättivät määräajassa aluevaalilautakunnalle kokoomus, sosiaalidemokraatit, perussuomalaiset ja keskusta.

Vasemmistoliiton listalta Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuustoon yrittää 55 ehdokasta, vihreiltä 49 ja kristillisdemokraateilta 45. Liike Nyt sai 21 ehdokasta.

Lisäksi Valta kuuluu kansalle -puolueella on Kanta-Hämeessä viisi ehdokasta, kristallipuolueella kolme, RKP:llä ja liberaalipuolueella kaksi. Yhden ehdokkaan listoja ovat janakkalalaisen Jenni Uotilan sekä piraattipuolueen listat.

Joillakin listoilla ehdokasjakauma on hyvinkin Hämeenlinna-painotteinen. Esimerkiksi yli 47 prosenttia Liike Nytin, 45 prosenttia kokoomuksen ja 43 prosenttia vihreiden ja 42 prosenttia kristillisdemokraattien ehdokkaista tulee maakunnan suurimmasta kunnasta.

Janakkalalaisista ehdokkaista eniten on perussuomalaisia (10) ja keskustalaisia (9), kun taas hattulalaisia ehdokkaita on eniten SDP:llä ja kokoomuksella, molemmilla seitsemän.

Konkaripäättäjien kavalkadi

Ehdolla on poikkeuksellisen paljon kokeneita poliitikkoja.

Kansanedustajista aluevaltuustoon mielivät Tarja Filatov (sd), Johannes Koskinen (sd), Lulu Ranne (ps) ja Mirka Soininkoski (vihr) Hämeenlinnasta, Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Päivi Räsänen (kd) Riihimäeltä, Timo Heinonen (kok) Lopelta ja Sanni Grahn-Laasonen (kok) Forssasta.

Myös ex-kansanedustaja Timo Kaunisto (kesk) on ehdolla Hämeenlinnasta.

Hämeenlinnan nykyisistä kärkipoliitikoista ehdolla ovat myös kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat Anne Laatikainen (sd) ja Teppo Turja (ps), Laatikaisen tilalle kaupunginhallituksen varapuheenjohtajaksi kauden puolivälissä siirtyvä Ranjith Kumar Prabhakaran (sd) sekä kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajat Helena Lehkonen (kok) ja Juhani Lehto (vas).

Hämeenlinnassa kiinnostavia konkariehdokkaita ovat myös entiset kaupunginjohtajat Tapani Hellstén (sd) ja Juha Isosuo (kok) ja Rengon entinen kunnanjohtaja Antti Leinikka (kesk).

Kaupungin vanhoista kuntapomoista mainittakoon myös kaupunginhallituksen ex-puheenjohtajat Tapani Vekka (kok) ja Sari Rautio (kok) sekä kaupunginvaltuuston ex-puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd).

Vekan perhedynastiasta ehdolla ovat kokoomuksen riveissä myös ex-vaimo Pia-Nina Mohr, näiden yhteinen poika Leevi Vekka sekä Tapani Vekan nykyinen vaimo Karoliina Frank.

Myös Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd), valtuuston puheenjohtaja Marko Ahtiainen (kok) ja edellisen valtuuston puheenjohtaja Merja Taponen (kesk) mielivät aluevaltuutetuiksi.

Pitkän linjan hattulalaisia päättäjiä ehdokasjoukossa edustavat puolestaan muun muassa Pirkko Lokinperä (kesk), Timo Koskinen (vas), Miia Antin (kok) ja Matti Hämäläinen (sd).

Persuehdokkaissa mies-, vihreillä naisylivoima

Nais- ja miesehdokkaiden määrä koko vaalipiirissä on lähes sama. 476 ehdokkaasta miehiä on yhtä vaille puolet eli 237 ja naisia 239.

Perussuomalaisten ehdokkaista noin 70 prosenttia on miehiä, kun taas vihreiden ehdokkaista miehiä on vain noin 30 prosenttia.

SDP:ssä lähes 60 prosenttia ehdokkaista on naisia, kokoomuksessa reilut 40 prosenttia. Keskustassa nais- ja miesehdokkaiden määrä on lähes sama.

Vasemmistoliitossa naisten osuus ehdokkaista on 62 prosenttia ja KD:ssä 53 prosenttia.

Nuoria ehdolla vähemmän kuin normaalisti

Ammattiryhmistä ehdokasjoukossa korostuvat etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Nuorten aikuisten osuus ehdokkaista on aluevaaleissa valtakunnallisesti pienempi kuin missään vaaleissa 2000-luvulla, uutisoi Uutissuomalainen.

18–34-vuotiaita aluevaaliehdokkaita on koko maassa reilut 13 prosenttia kaikista. Viime eduskuntavaaleissa ikäryhmän osuus ehdokkaista oli lähes 20 prosenttia.