Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ahvenistonharjun sairaalakoulun erityisopettaja voi nyt tarvittaessa jalkautua kouluihin paikan päälle – "On tärkeää saada tuki sinne, missä tarve on"

Valtakunnallinen hanke mahdollisti yhden uuden erityisopettajan palkkaamisen sairaalakoululle. Apua annetaan sairaanhoitopiirin kaikkien 11 kunnan alueella.

Ahvenistonharjun sairaalakoulussa työskentelee tavallisesti kaksi erityisluokanopettajaa.

Nyt valtakunnallisen sairaalakouluhankkeen avulla kouluun oli mahdollista palkata yksi erityisopettaja lisää.

– Käytännössä hanke mahdollistaa sairaalaopettajien konsultaation lisääntymisen kouluissa, kun yksi opettajista pystyy jalkautumaan kaikkiin sairaanhoitopiirin kuntiin, sairaalaopetuksen konsultoiva erityisopettaja Terhi Pihlajamäki sanoo.

Paikalle, kun muut keinot käytetty

Sairaalakouluhanke starttasi vuoden 2021 alussa, mutta Kanta-Hämeessä aloitus viivästyi rekrytointiongelmien takia.

Hankkeen avulla palkattu Pihlajamäki aloitti työt Hämeenlinnassa 8. marraskuuta.

Ideana on konsultoivan erityisopettajan avulla vahvistaa koulujen henkilöstön osaamista lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmien tunnistamisessa ja nuorten tukemisessa, tai tukea oppilasta hänen lähikoulussaan.

– Tarkoitus on, että menen paikan päälle siinä vaiheessa, kun koulun muut keinot on käytetty. Tuemme yksittäistä oppilasta, ryhmiä tai henkilöstöä. Teemme yhteistyötä olemassa olevan verkoston kanssa, Pihlajamäki kertoo.

Apua annetaan tarpeen mukaan

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä on 11 kuntaa, joille jaettiin tietoa hankkeesta joulukuun puolivälin tienoilla.

– Yhteydenottoja kouluista on alkanut tulla. Olemme korostaneet, että erityissairaanhoidon kontaktia ei tarvita, mutta aiheen äärelle olisi tärkeää koota oppilashuollon moniammatillinen tiimi, Hämeenlinnan sairaalakoulun rehtori Kati Hirvonen painottaa.

Apua annetaan tarpeen mukaan. Tukea on tarjolla myös etänä, puhelimen tai Teamsin kautta, ja välillä vierailija voi olla myös toinen kahdesta muusta erityisopettajasta.

– Oppilaan kohdalla apu voi olla hoitopolkujen ja tuen selvittämistä yhteistyössä huoltajan kanssa, Pihlajamäki kuvailee.

Henkilöstö taas saattaa tarvita lisätietoa lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmista.

– Pääpaino on siinä, että lapset ja nuoret pystyisivät opiskelemaan lähikoulussa mahdollisimman pitkään.

Hankkeelle toivotaan jatkoa

Sairaalakouluhanke sai alkunsa, kun kävi ilmi, että vaativan erityisen tuen opetusta tarjoavien yksiköiden johtajat olivat huolissaan oppilaiden lisääntyneestä oireilusta.

– Kollega sanoi viisaasti, että korona on ollut katalysaattori, joka on tuonut ongelmat esiin, Pihlajamäki pohtii.

Hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun.

– Kansallisella tasolla hankkeesta tehdään tutkimus, jolla selvitetään sen vaikuttavuus ja tarve, Hirvonen kertoo.

Hän toivoo hankkeelle jatkoa, jotta nuoria pystyttäisiin auttamaan ja tilanteet ratkaisemaan ilman erityissairaanhoidon tarvetta.

– Olisi tärkeää saada tuki sinne, missä tarve on.