Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa Meidän kaikkien tulee itse pitää parempaa huolta ympäristön siisteydestä – Ota pois malka omasta silmästä

Kevään myötä on alkanut yleinen keskustelu roskista, katupölystä, koirankakasta ja ihan yleisestäkin siivottomuudesta. Sulaneen lumen alta on paljastunut monta ikävää yllätystä.

Katupartioita kerätään ja Miljoona roskapussia -kampanja etenee julkkisvoittoisesti. Väkisin tulee mieleen, että ollaankohan tässä nyt kuitenkin myöhässä ja keskustelu, kampanjointi ja asennekasvatus olisi pitänyt aloittaa silloin kun lumipeite oli vasta tulossa.

Roskaantuminen ja yleinen siivottomuus on lähes täysin turha riesa. Onneksi siitä ei ole sellaisia haitallisia terveysvaikutuksia kuin katupölystä. Yhä edelleen kaikista uusista vaaroista huolimatta pienhiukkaset ovat suurin yksittäinen riskitekijä tupakan ja alkoholin jälkeen.

Lähes 2000 ennenaikaista kuolemaa ei ole mikään pikkujuttu. Ja keväisin katupöly lisää pienhiukkasten määrää merkittävästi. Yhteiskunnan ja yhteiset voimavarat ja kaupungin työntekijöitten ja ostopalveluhenkilöstön onkin tämän takia panostettava katupölyhaasteeseen ja meidän kaikkien kaupunkilaisten ja kyläläisten tulee itse pitää parempaa huolta ympäristön siisteydestä.

Pienhiukkaset ovat suurin yksittäinen riskitekijä tupakan ja alkoholin jälkeen.

Ottakaamme siis malka omasta silmästä ja vähentäkäämme roskaamista.

Kyllä kaupungintyöntekijä tai ostopalveluhenkilöstö voi olla myös esimerkillinen. Tämä tarina Meri-Lapista on tosi.

Terveystarkastajaharjoittelija oli vakituisen terveystarkastajan kyydissä tutustumassa kohteisiin ja söi kiireisen työpäivän lounaaksi omenan ja heitti omenanraadon ikkunasta ulos.

Vakituinen pysäytti auton ja sanoi: ”Muista että et koskaan enää tee mitään tuon kaltaista. Tämä on terveystarkastajan auto ja kaikki tunnistavat sen. Meidän tehtävä on olla esimerkkinä kaikessa terveyteen liittyvässä, myös siisteydessä. Tästä autosta ei heitellä mitään tienposkeen."

Ja mikä olikaan malka. Raamatun käännöksissä vilahtaa myös hirsi ja tukki. Perimätiedon mukaan malka on tikun ja hirren välillä oleva riuku.

Ennen pääsiäistä oli hiljaisella viikolla malkamaanantai, jolloin on perinteisesti kerätty katonrakennusriukuja. Nykyaikana harvempi rakentaa itse katon ja päivä sopiikin hyvin roskatalkoiden vuosittaiseksi aloituspäiväksi. Mutta pääpaino on ennaltaehkäisyssä – siis älä roskaa.

Kirjoittaja on valtuutettu (kesk.), Hämeenlinna.