Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Yhdenvertaisuus asuinpaikasta riippumatta on kannatettava tavoite – Kaihileikkaus Espoossa 131,90 euroa ja Hämeenlinnassa pari tonnia!

Hämeenlinnalainen perussuomalaisten aluevaltuutettu Teppo Turja kirjoitti (HKu 19.4.) hyvinvointialueen heikosta taloustilanteesta ja oli huolissaan vanhempien ihmisten joutumisesta säästökohteeksi.

Minullakin on käsitys, että hallinto on raskas, eivätkä rahat (juuri siksi?) nykyisellään riitä palveluihin.

Kela-korvaus poistettiin vuoden alusta lähes kokonaan yksityisen puolen terveyspalveluilta (pois lukien hammaslääkäripalvelut), esimerkiksi silmälääkärikäynniltä saa enää kahdeksan euroa korvausta.

Viime vuoden puolella kerrottiin tämänkin lehden sivuilla palvelusetelin paikkaavan tilannetta.

Tarkastelin tilannetta eri hyvinvointialueiden verkkosivujen tietojen valossa. Oma Hämeessä ei palveluseteliä saa silmälääkärille.

Lohjan Silmäset oy ottaa aikuiselta silmälääkäritutkimuksesta 139,80 euroa, palvelusetelillä omavastuuksi jää vain 39,80 euroa.

Jos asuisi HUS-yhtymän alueella, esimerkiksi kaihileikkauksen omavastuu vaikkapa Espoon Silmäsairaalassa saa maksaa asiakkaalle vain 131,90 euroa.

Kumppani kävi Hämeenlinnassa yksityisessä silmäsairaalassa kaihileikkauksessa, maksoi yli 1 500 euroa ja ennen ja jälkeen operaation silmälääkärikäyntien kanssa summa nousee lähelle paria tonnia. Vain tutkimuksista sai siis kahdeksan euroa takaisin.

Kysyin palvelusetelin mahdollista ulottamista myös yksityislääkäripuolelle hyvinvointialueen johdolta. Asiaa kuulemma harkitaan.

Teppo Turja mainitsi yhdeksi hyvinvointialueuudistuksen tavoitteeksi saatavuuserojen kaventamisen. Ei toteudu vielä, mutta yhdenvertaisuus asuinpaikasta riippumatta on erittäin kannatettava arvo ja tavoite.

Pirmo

Hämeenlinna