Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Mokkaturkilla Moskovaan – Työporukan matkalla voi tapahtua mitä tahansa

Miliisit ohjasivat lammasnahkaturkkiin pukeutunutta nelihenkisen ryhmämme jäsentä väkipakolla Mongolian koneeseen. Olimme juuri saapuneet Moskovan Šeremetjevon lentokentälle. Hän oli jäänyt meistä hieman jälkeen eikä kanihattunsa ja lammasnahkaturkkinsa takia erottunut muista samaan koneeseen kiiruhtavista.

Vakavailmeinen Neuvostoliiton tullivirkailija tutki passiani, kun kaveria ohjattiin uudelle lähtöportille. Riensin kuuluvalla suomen kielellä apuun, ettei hän olisi löytänyt itseään Ulan Batorista.

Emme olleet voineet ohittaa Finnairin matkustajilleen runsaskätisesti tarjoamaa ilmaista viinaa. Vastassamme ollut Moskovan suurlähetystöstä eläkkeelle jäänyt matkanjohtaja oli syystäkin huolissaan toilailustamme.

Työporukalla olimme lähteneet ihmettelemään Moskovan valoja. Kaverimme halusi myydä hänelle tarpeettomaksi käyneen takkinsa. Käyttipä sitä vielä ennen lähtöä suutarilla. Neukut vaan eivät enää vuonna 1985 ostaneet Adidas-verkkareita tai muuta krääsää. He vaihtoivat ruplansa markkoihin.

Työporukalla olimme lähteneet ihmettelemään Moskovan valoja.

Vierailumme aikana kommunistisen puolueen pääsihteeri Konstantin Tšernenko ”yllättäen” kuoli. Radiossa alettiin soittaa sinfonioita. Lipputankoihin ilmestyivät surunauhat.

Illalla matkanjohtaja ilmestyi hotellihuoneeseemme. Oli vähän seurannut meitä. Olimme voittaneet hänen ensivaikutelmansa vodkaturisteista. Kuulostaisi omakehulta, jos toistelisin hänen sanojansa meistä. Kaikista matkalaisista hän siis valitsi meidät.

Kertoi olleensa kolmatta kertaa matkanjohtajana. Ensimmäisellä matkalla kuoli pääsihteeri Leonid Brezhnev. Matkaohjelma keskeytettiin, kaupat ja ravintolat suljettiin. Surujuhlaa kesti viikkoja. Hyvä, että matkaryhmänsä pääsi takaisin Suomeen.

Toisella matkalla kuoli pääsihteeri Yuri Andropov. Sama homma, mutta muutamasta kaupasta saattoi ostaa jotakin. Nyt Tšernenkon kuoltua hän ei halunnut olla huoneessaan katsomassa TV:tä.

Tšernenkon kuolema ei keskeyttänyt ohjelmaamme. Sen verran neukut olivat tottuneet lyhyen väliajoin sattuneisiin johtajiensa poismenoihin. Matkanjohtaja kertoi pelkäävänsä ottaa enää uutta ryhmää vetääkseen. Venäläiset kuulemma eivät usko yhteensattumiin, jos jotain vastaavaa silloin sattuisi.

Kaverimme palasi Hämeenlinnaan sama vanha lammasnahkaturkki yllään.

Kirjoittaja on asianajaja, joka ei omissa kirjoituksissaan mielistele ketään.