Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa Demoskratos! – Kansanvalta on äänivaltaa

Mutta. On se muutakin. Se on sananvapautta ja kansalaisyhteiskuntaa. Se on mahdollisuuksien tasa-arvoa.

Nuorukainen nojailee notkeasti peltilehmäänsä, Rengon Salen parkkiruudussa, sikaria sauhutellen. Mie parkkeeraan possuauton hajuraolla seuraavaan ruutuun. Kömmin ulos kaarasta, puhkean puhumaan. Kailotan kutsun tulla diakonaaliselle keitokselle pihalle pystytetylle kojulle. ”Vaalirokan tarjoilijat ovat torilla”, totean. Jutteli pistäneensä juuri poskeensa mummon hääräämiä herkkuja. ”Noh, jokos olet päättänyt kenelle äänesi annat?”

Huomaan hänen hämmennyksensä. ”Enpä ole ollenkaan ajatellut koko asiaa. Milloin ne vaalit ovat?”. Sydämeni kyllyydestä syydin hänelle vaalitietoa ja kehoitin käymään kipin kapin koppiin. Lupasi ainakin ajatella asiaa.

Puikkelehdin possuautolla pitkin paanoja. Tervehdin tienposkiin tällättyjä tuttuja, latojen lahoihin lautoihin liimattuja leidejä, peräkärryjen reunoille roikotettuja parlamentaarikkoja, bussien kyljessä keikkuvia kansanedustajaehdokkaita. Vilu värisee kamarallani. Palelee, kun katselee kylmällä ilmalla kesähepenekuvia. Ainut, jolla on perperi päällä, on…! Tiedätte kyllä kenellä.

20 kansanedustajaa on jättänyt paikkansa. Tuoreille on tilaa.

Posti lämäytti lootaani ilouutisia. Ilmoituksen äänioikeudesta. Sie sait sen saman ilouutisen, jos olet 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen. Käytä siun oikeutta.

Mitä ihmeen merkitystä on yhdellä äänellä? ”Vaikka minä kuinka äänestän, niin aina siellä istuu ne samat naamat”, tuhahti eräs kaupunkilainen. Mutta, mitä jos ne naamat vaihtuisivat? 20 kansanedustajaa on jättänyt paikkansa. Tuoreille on tilaa.

Paikallinen media on nostanut nimiä ja vilautellut naamoja, joita on syytä seurata. Vaaleissa, tottavie, vedotaan, vaikutetaan, viekoitellaan, vedetään välistä, joskus puhutaan jopa puuta heinää. Sie kuitenkin päätät kuka on äänesi arvoinen. Siun äänelläsi on väliä.

Nyt on oikea aika uskaltaa olla erilainen, käydä eteenpäin niiden kanssa, jotka ovat siun puolellasi ja mahdollistavat reilumman huomisen kaikille, ei vain harvoille. Nyt on oikea aika ottaa käyttöön järjen ääni, tehdä valintoja elämän suojelemiseksi ja pelastaa Suomi. Äänivalta kuuluu kansalle.

Historioitsija Teemu Keskisarja toteaa tähän tapaan: ”Historiaa tehdään aina ajassa, mutta sitä tulkitaan jälkikäteen. Ehkä tulevaisuus oppii meidän erheistämme”.

Toivottavasti historian tulkitsijat tulevat olemaan ällikällä lyötyjä näiden vaalien tuloksesta. Äänestysprosentti kohosi kyllin korkealle…

By the way. Ylen vaalikone, totuuden torvi, kertoi, että passelein puolue miulle on Eläinoikeuspuolue. Ratkesin riemulliseen röhönauruun…

Kirjoittaja on valtuutettu (kd.), Hämeenlinna.