Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Paikallista porinaa Naistenpäivä on jo perinne – Tyttöjen koulutuksen tukemisen teemapäivä ansaitsee huomiota yhtä lailla

Naistenpäivä on tasa-arvon päivä. Yksi keskeisiä tasa-arvon elementtejä on kunnallisten toimielinten 40 prosentin sukupuolikiintiö.

Kiintiöt olivat aikanaan todella tarpeellisia. Ja kuntaliitoksen jälkeistä ensimmäistä uuden Hämeenlinnan kaupunginhallitusta perustettaessa viime kädessä kiintiövelvoite varmisti demokratian toteutumisen.

Mutta tarvitsemmeko kiintiöitä enää julkisessa hallinnossa?

Kiintiövelvoitteen täyttäminen aiheuttaa paljon lisätyötä toimielimiä perustettaessa. Pitäisikö hyväksyä se, että puolue, joka ei onnistu puhuttelemaan ja hankkimaan jäsenikseen lähes yhtä lailla molempien sukupuolten edustajia, joutaakin jäädä ilman edustajia luottamuselimissä?

Jokaisen naistenpäivän suklaan, ruusun ja juoman edestä toivon yhtä suurta summaa sijoitettavaksi tyttöjen koulutuksen tukemiseksi.

Uudenlaisen haasteen kiintiövelvoitteen noudattamiselle tuo myös trans- ja muunsukupuolisuus. Tasa-arvovaltuutetun käsityksen mukaan myös transsukupuoliset ihmiset asettuvat sukupuolikiintiöihin juridisen sukupuolen mukaan.

Kiintiösäännöksen tullessa tasa-arvolakiin työasiainvaliokunnan mietinnössä todettiin, että kiintiöperiaatteesta voidaan poiketa erityisestä syystä ja että tällainen erityinen syy voi olla muun muassa se, että kyseisen vaatimuksen täyttäminen johtaisi yksilöön kohdistuvaan syrjintään tai ristiriitaan jonkin perus- tai ihmisoikeuden kanssa.

Tasa-arvovaltuutetun kannanoton mukaan henkilö voidaan ottaa huomioon hänen sukupuoli-identiteettinsä mukaisessa nais- tai mieskiintiössä, jos juridisen sukupuolen muutos on hallinnollisesti vielä kesken.

Tyttöjen koulutukselle on oma teemapäivänsä lokakuussa, mutta tämä teemapäivä ei ole läheskään niin yleisessä tietoisuudessa eikä siihen liity perinteitä kuten naistenpäivään.

Naistenpäivän kukat, suklaa ja kupliva ovat hauskoja juttuja. Ostat ne sitten itse tai saat lahjana. Mutta jokaisen naistenpäivän suklaan, ruusun ja juoman edestä toivon yhtä suurta summaa sijoitettavaksi tyttöjen koulutuksen tukemiseksi sekä nyt maaliskuussa että lokakuun teemapäivänä.

Alkakoon tästä uusi perinne. Tyttöjen koulutus on niin monen järjestön työlistalla, että sopiva kanava löytyy varmasti meille kaikille.

Kirjoittaja on valtuutettu (kesk.), Hämeenlinna.