On hämmästyttävää, kuinka Suomen alkoholipolitiikka on vuosikymmen toisensa jälkeen epäonnistunut. Kaikkien tuulesta temmattujen säädösten jälkeen, ei osa suomalaisista vieläkään osaa nauttia alkoholijuomia niin, ettei haittaa lähiympäristölle syntyisi.
Virosta ja muista maista tuodaan "kalsarikännien" vetämistä varten järjettömiä määriä alkoholia autojen takakonteissa.
Uskovatko Suomen viranomaiset todella näitä vapaaehtoisia ilmoituksia, jossa matkustajat saavat kertoa tuomansa määrät?
Etämyynti kuljetuksineen on täysin marginaalinen juttu, mutta sen laillisuudesta jaksetaan kertoa vääristeltyä totuutta (EU:n vapaakauppa!).
Alko pitää kiinni kynsin ja hampain monopolistaan, samaan aikaan kun pelotellaan alkoholinkäytön riistäytyvän käsistä, mikäli viinin myynti siirtyy ruokakauppoihin. Näinhän ei käynyt, kun lonkerot ja siiderit kauppojen hyllyille laskeutuivat. Itse asiassa alkoholin kokonaiskulutus tipahti.
Ravintolat ovat muuttuneet taloudellisesti epävarmoiksi ja ravintoloiden kokonaistyöllistävä vaikutus, eritoten nuorten alle 30-vuotiaiden parissa, pienenee vuodesta toiseen. Tähän yhtenä syynä on valtion toimeenpanema tolkuttoman suuren alkoholiverotuksen aiheuttama hintapolitiikka.
Ratkaisu on olemassa
Ratkaisu juomatapojen turvalliseen opetteluun ja samalla ravintoloiden syöveriin on kuitenkin olemassa.
Nostetaan alkoholiveroa kuluttajamyyntiin eli kodeissa käytettävän alkoholin osalta, painotetaan vielä väkevien viinojen verotusta.
Tuodaan viinit kauppoihin ja tehdään niistä oluiden ja siiderien ohella arkipäiväisiä asioita. Sellaisia hyödykkeitä, mitä ei ole pakko juoda. Sellaisia, jotka mielikuvaltaan ovat kuin karamellit, nautittavissa kohtuudella.
Lasketaan vastaavasti ravintoloiden osalta paljon alkoholin kokonaisverotusta ja alv-kantaa. Ohjataan hinnoittelulla asiakkaat mieluummin ravintoloihin juhlimaan muiden ihmisten seurassa.
Opetetaan, että alkoholi kuuluu nautittavaksi ainoastaan silloin kun on hauskaa ja opetetaan erityisesti nuorille ja oppimiskykyisille järkeviä juomatapoja sekä hyviä käytöstapoja
Ravintoloilla vastuu asiakkaistaan
Ravintoloilla on joka tapauksessa vastuu omista asiakkaistaan, joten niissä voi turvallisesti oppia mikä on soveliasta ja mikä taas ei.
Saadaan kotiseinien sisäpuolelta pois ongelmakäyttäjät, ohjataan heidät hinnoittelulla ravintoloihin ja lähiöpubeihin. Ja ennen kaikkea vähennetään alkoholin juonnin sivullisia uhreja.
Kaikkia emme näilläkään toimin voi pelastaa alkoholismilta ja väärinkäytöltä. Voimme silti vähentää alkoholin haittoja yhteiskunnassamme tulevaisuudessa ja mikä tärkeintä, järkevöittää alkoholikulttuuria nuortemme osalta.
Minna Heinonen-Pesonen
(kok.)
Hämeenlinna