Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa Erikoissaunojen lämmityksen vähentämisestä nousi poru – Olemmeko tottuneet jo liian hyvään?

Olen huomannut, että yksi Hämeen Sanomien uusi suosikkiaihe tekstaripalstalla ovat erikoissaunat. Keskustelun määrä johtunee siitä, että Hämeenlinnan liikuntahallit päätti vähentää niiden lämmittämistä lokakuusta lähtien liittyen energiansäästökampanjaan. Sen kyllä ymmärtää, että säästötoimenpiteillä on tarvetta sähkön hinnan ollessa korkealla. Infrapuna- ja höyrysauna ovat varmasti kovia energiasyöppöjä.

Vähennetyt erikoissauna-ajat yllättivät Hämeenlinnan Liikuntahallien toimitusjohtajan Tuire Järvisen (HäSa 3.11.22) ja niin myös minutkin. Ihmettelen, että miten sitä ennen selvittiinkään ilman infrapuna- tai höyrysaunaa. Näistä etenkin tuo infrapunasauna on minun uskoakseni aika harvinainen kokemus meille monelle suomalaiselle. Mutta niin vaan senkin vähennetty toiminta-aika aiheutti suuren palauteryöpyn.

Hyvä minun mielestäni, että edes tavalliset saunat ovat toimintakunnossa. Itse nautin kaikista eniten perinteisestä saunasta, jossa on puukiuas. Sähkökiuas menee paremman puutteessa. Eihän kuitenkaan maku-, tai etenkään sauna-asioista, voi kiistellä.

Asiat ovat meillä aika hyvin mallillaan, kun infrapunasaunapuutoskin saa lehdistä palstatilaa.

Joskus vaan tuntuu, että meidät on kaikki totutettu liian hyvään ja monipuoliseen valikoimaan. Olemme ehkä omaksuneet liiankin hyvin nykyisen maailman mukavuudet ja pidämme niitä itsestäänselvyytenä. Elintasomme kustannukset ovat yllättäen nousseet, kun jokaisen on saatava juuri sitä mitä haluaa. Laajan valikoiman ylläpitäminen maksaa.

Nousseet kustannukset johtuvat nyt hyvin paljon Venäjän aloittamasta raukkamaisesta hyökkäyssodasta Ukrainaa kohtaan. Ukrainalaisten tilanteeseen peilaten meillä suomalaisilla ei pitäisi olla mitään valittamista. Senkin energian voimme käyttää siihen, että tarjoamme Ukrainalle ja sen kansalle tukemme ja sydämemme.

Ja taas saunoihin palatakseni, niin näin lammilaisena saan olla todella tyytyväinen siihen, että meillä on täällä pitäjässä uimahalli tavallisilla saunoilla. Kyllä sitä täältä maaltakin olisi varmaan kapinaan lähdetty, jos täälläkin olisi infrapunasauna ja sen käyttöä vähennetty. Puhumattakaan siitä, jos koko uimahalli olisi lyöty säästötoimenpiteenä säppiin.

Vaikka nyt kirjotukseni rakentui erilaisten saunojen ympärille, ei tarkoitukseni ollut niiden käyttäjiä mitenkään väheksyä. Uskon vahvasti, että niin infrapuna- kuin myös höyrysaunalla ovat omat hyvät terveydelliset puolensa ja tarpeensa. Kirjotukseni sisimmäinen tarkoitus oli kuitenkin tätä esimerkkiä hyödyntäen osoittaa se, että asiat ovat meillä aika hyvin mallillaan, kun infrapunasaunapuutoskin saa lehdistä palstatilaa, sala-auraajasta puhumattakaan.

Erilaisista asioista, kuten puutoksista tai liiallisesta runsaudesta, saa aina puhua ja kirjoittaa. Tämä pitää aina muistaa. Emmehän me muuten olisi maailman onnellisin kansa. Ja toivotaan sitä sähkön hinnan alentumista sekä maailman vakautumista, jotta saisimme jo olemassa olevat palvelut taas paremmin hyötykäyttöön.

Kirjoittaja on valtuutettu (kok.), Hämeenlinna.