Hämeenlinnan Linnapuiston länsipuolella on pusikkoinen ja jättipalsamin valloittama alue, jota kutsutaan Karnaalinpuistoksi.
Puiston läpi kulkeva Karnaalinoja alittaa Tampereentien, lävistää Linnanpuiston ja laskee lopulta Vanajaveteen.
Olen ihmetellyt nimen alkuperää, mutta en ole sitä löytänyt enkä saanut kysymykseen vastausta vanhoilta hämeenlinnalaisilta. Mistä nimi versonut?
Sana karnaali viittaa lihaan. Latinassa liha on carne, lihansyöjä ovat carnivore ja nämä sanat esiintyvät kaikissa romaanisissa kielissä. Perussana on omaksuttu myös anglosaksisiin kieliin: carnal kääntyy englannissa lihalliseksi ja aistilliseksi, jopa seksuaaliseksi haluksi .
Ranskankielisessä puheessa carnage tarkoittaa verilöylyä tai raatelua, carnagére on raateleva tai murhanhaluinen. Kaikki tuntevat sanan karnevaali sekä useimmat ovat syöneet chili con carne’ta, lihaista papupataa.
Teurastamo?
Kaupunkimme historiaan sisältyy pitkä Ruotsin vallan aika ja yli sata vuotta venäläisvaltaa. Karnaaliin viittaavaa perussanaa ei esiinny kummassakaan kielessä. Nimen alkuperää täytyy siis etsiä muualta.
Onko Karnaalinpuiston alueella ollut joskus teurastamo, joka olisi tuottanut lihaa pienen kaupungin ja linnan tarpeisiin? Hämeenlinnan historiaa lukiessani eteen ei ole osunut tästä mainintoja.
Linnan väki on ollut kielitaitoista. Saattaa olla, että esim. romaaniselta kielialueelta tulleen pääkokin sanastossa carne’lla on ollut niin väkevä kaiku, että hieman syrjässä olevan piskuisen teuraspaikan pitäjä on alkanut kutsua laitostaan karnaaliksi, vaikka esimerkiksi ranskan kielessä teurastamoa varten on vallan toinen sana, abattoir.
Verta ja teurasjätteitä sisältävä pesuvesi on laskettu ojaan, josta on tullut Karnaalinoja.
Murhapaikka?
Alueen metsikkö on saattanut joskus olla myös murhapaikka ja siitä alku nimelle, onhan Hämeenlinnassa vielä jäljellä myös Hirsipuumäki.
On myös mahdollista, että alueesta on muodostunut ruotsalaisten ja venäläisten sotilaiden lemmenleikkipaikka. Sekä Ruotsin että Venäjän sotaväessä upseerit joutuivat opiskelemaan kieliä.
Lihan iloja?
Olisiko tämä metsäinen alue ollut sopiva pienimuotoisiin karnevaaleihin ja lihallisiin nautintoihin paikallisten morsianten kanssa ja saanut jo silloin Karnaalinpuiston nimen?
Mahtaako Hämeenlinnasta löytyä tarkempaa tietoa Karnaalinpuiston nimen alkuperästä?
Jukka Kuussaari
Hämeenlinna