Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Mielipide | Mika Lartama (ps.): Nuhala pitää säästää: Iittala tarvitsee liikunta- ja harrastustiloja

Hämeenlinnan kaavoitusohjelmaan sisältyy Iittalan osalta aikomus purkaa vanha Nuhalan koulu. Sen tontille ja ympäristöön ollaan kaavoittamassa omakoti- ja rivitaloja.

Iittalan kehittäminen todella edellyttää kunnollisten rakennuspaikkojen lisäämistä, mutta kyseisellä alueella on tilaa, vaikka koulurakennus jätettäisiin palvelemaan liikunta- ja harrastustoimintaa.

Liikuntaihmisenä ja nuorison harrastusmahdollisuuksien riittävyydestä huolestuneena en pidä viisaana purkaa vankkarakenteista Nuhalaa, koska sillä on paljon käyttäjiä.

Liikuntasalia ja entisiä luokkahuoneita ovat käyttäneet muiden muassa 4H Yhdistys, Hämeen Lastenliitto, Kalvola-Seura, SPR, Koulutuskeskus Tavastia, Vanajaveden Opisto, Rimmilän kyläyhdistys, Tmi ToiMia, lasten muskari, parturi-kampaamo, Liikuntatoiminta ja -ohjaus, Kalvolan Keihäs ja muutamia muita yksittäisiä tilantarvitsijoita. Iittalasta ei löydy näille korvaavia tiloja.

Liikuntasali on juuri kunnostettu

Etenkin vastikään kunnostettu liikuntasali on ainoa palloilulajeihin ja voimisteluun soveltuva paikka, koska yhtenäiskoululta ei ole vapaita aikoja tarjolla.

Nuhalasta luopumista perustellaan sen käyttökustannuksilla. Vuokratuloja ylittäviä käyttömenoja onkin noin 50 tuhatta euroa vuodessa. Kiinteistön rakennustekniikasta perillä oleva asiantuntija on todennut, että syy suuriin lämmityskuluihin on kohtuuttoman kookkaassa lämminvesivaraajassa ja siinä, että järjestelmässä kiertää melkein keittolämpöinen vesi. Säiliön vaihtaminen pienempään ja säätötoimilla tuottaisi merkittäviä säästöjä.

Myös vuokratulojen lisäämiseksi olisi mahdollista toimia. Pelkkä tiedottaminen voisi tuoda uusia maksavia käyttäjiä.

On käsittämätöntä, jos liikuntamahdollisuuksia hävitetään samaan aikaan, kun asukkaiden toivotaan lisäävän hyvinvointiaan kuntoilemalla.

Mitä kaupunki vastaa kaikille tiloissa nyt toimiville yhdistyksille? Pitääkö niiden siirtää toimintansa kantakaupunkiin ja minne siellä vai onko niiden yksinkertaisesti lopetettava toimintansa?

Niinpä Nuhala pitää säästää. Siitä saadaan katseenkestävä rakennus ympäröivälle asutukselle, kun ulkopinta maalataan. Se nyt joka tapauksessa on kustannuksiltaan murto-osa purkamiseen verrattuna.

Mika Lartama

valtuutettu (ps.)

Hämeenlinna