Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Aikuistuminen on oma taitolajinsa ja usein pelottava käsite nuorille

Aikuistuminen kuulostaa osalle vaikealta ja lopuille itsestäänselvyydeltä, mutta ajan myötä teinit ja nuoret ”aikuiset” miettivät: Milloin aikuistun?

Tähän iänikuiseen kysymykseen on monia vastauksia, mutta mitä jos olet jo aikuinen? Osa meistä aikuistuu eikä tajua sitä, koska unohtaa miltä lapsuus tuntuu.

Nuorilla tuntuu olevan kiire aikuistua. Myönnän itsekin kiirehtineeni pari vuotta takaperin, mutta nuoruudesta kuuluu nauttia. Elämä, varsinkin nuoruus, on tehty elettäväksi. Anna uusien tuulien viedä ja tuoda.

Aikuistuminen on vastuun ottamista omasta elämästä.

Jotkut yhdistävät täysi-ikäisyyden aikuisuuteen, mutta täysi-ikäisenä on vielä teinivuosillaan pari vuotta. Englantilaisen teen-loppuisten numeroiden perusteilla, kuten thirteen, teini-ikä alkaa 13-vuotiaana ja päättyy 19-vuotiaana.

Nuoruus on todella tärkeä elämänvaihe, koska murrosikä ja taitojen kehittyminen alkaa sen alkuvaiheilla. Nuoruuden kuuluisi olla kaikille huoletonta vapauden aikaa. Ei pitäisi pelätä aikuistumista, koska ne joille se kuulostaa vaikealta, ovat usein jo aikuistuneet liian nuorena.

Aikuistuminen on vastuun ottamista omasta elämästä. On paljon asioita mitä voit tehdä, kun olet täysi-ikäinen. Et ole niinsanotusti tilivelvollinen kenellekään muulle paitsi Suomen laille. Saat vapautta, mutta sen mukana tulee myös vastuu ja seuraukset.

Vapaus ja vastuu kävelevät pitkälle käsi kädessä. Lapsena et joudu niin paljoa vastuuseen teoistasi, koska olet huoltajiesi vastuulla. Vanhemmaksi tullessasi huoltajasi antavat usein enemmän vapautta, mutta teoillakin on suuremmat seuraukset.

Aikuisuuden osa on myös luoda uudenlainen ihmissuhde omien lähiaikuisten kanssa. Hyvä esimerkki on omat huoltajat tai vanhemmat, mutta se on kaksisuuntainen tie, heidänkin pitää kasvaa ja luopua aiemmista rooleistaan.

Aikuisuus on taitolaji, jossa ei ole voittajia tai häviäjiä. Vastuu kasvaa ja rajat vähenevät, mutta tulet aina olemaan jonkun lapsi.