Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Anarkistin joulupuu ilman kuusinatsia: mitä överimpi, sen parempi

Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella. Namusia ripustettu ompi kuusen oksilla.

Kuulun siihen koulukuntaan, jotka vannovat oikean metsäkuusen nimiin. Minusta mikään ei voita aidon kuusen tuoksua ja tunnelmaa, vaikka olenkin lukenut lehdistä, että sisälle väkisin raahatut puut tuntevat tuskaa ja kaipaavat ulos jääneitä lajitovereitaan.

Tunnen siitä ehkä hienoista syyllisyyttä, mutta silti joka joulu nautin kuusen tulosta. Rakastan myös sen koristelua. Olen jopa niin jouluhörhö, että käyn aina Tallinnassa piipahtaessani kristallikaupassa ja joulukoristeisiin erikoistuneessa myymälässä hankkimassa maalattuja lasipalloja ja käsin tehtyjä koristeita kaikissa sateenkaaren väreissä.

Jos minulta kysytään, joulukuusen koristeissa ei oikeastaan edes voi liioitella. Enemmän on parempi, ja mitä överimpi koriste, sitä hauskempi kuusi.

Enemmän on parempi, ja mitä överimpi koriste, sitä hauskempi kuusi.

Minusta joulu saa olla karnevalistinen juhla, eikä kaiken tarvitse silloin olla niin vakavaa ja tyylikästä.

Riittää, että joulupöydän antimet on valmistettu pieteetillä pellavaliinan päälle ja pöydässä palavat kynttilät. Sen ympärille kokoontuva seurue voi hyvin pukeutua rumiin jouluneuleisiin ja tonttusomisteisiin. Kuusi saa olla riemunkirjava.

Harmi vaan, että jouluksi kotiin saapuva 19-vuotias tyttäreni on tarkka esteetikko. Sanomattakin on siis selvää, että hänen makunsa poikkeaa omastani täysin.

Tyttäreni valitsee joka vuosi jonkun tietyn jouluvärin tai maksimissaan kaksi, eikä kelpuuta kuuseen mitään värikoodista poikkeavaa. Äitinä olen oppinut jo vuosia sitten antautumaan tämän perheeseeni kuuluvan kuusinatsin edessä. Onhan joulu kuitenkin erityisesti lasten juhla.

Mutta tänä vuonna on toisin.

Hankimme kuusen jo viime viikonloppuna paikalliselta tuottajalta. Sitten tajusin, että tyttäreni palaa Hollannista kotiin vasta perjantaina. Ähäkutti!

Minullahan on monta päivää aikaa koristella ja nauttia överikuusestani ennen hänen tuloaan. Purkakoon ja koristelkoon sitten aattoaamuna kuusen mieleisekseen, jos haluaa.

Oi kuusipuu, oi kuusipuu, ja lehväs uskolliset!