Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Marraskuun pimeydessä liikenteessä saa olla todella tarkkana

Nyt eletään jälleen renkaanvaihdon sesonkiaikaa. Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä 1.11.–31.3. välisenä aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Autoilijan kannattaa siis seurata säätiedotteita, ettei talvi pääse yllättämään.

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, talvi yllättää joka tapauksessa – saattaa yllättää myös leutoudellaan.

Koska talvet nykyisin ovat mitä ovat, moni pähkäilee, kannattaisiko alle laittaa mieluummin kitkarenkaat.

Itse ajelin jonkun talven kitkarenkailla, kun sellaiset sattuivat autokaupassa mukana tulemaan, ja omalta kohdaltani tulin siihen tulokseen, että jos vähänkään joutuu ajelemaan lumisilla teillä, kitkat kannattaa unohtaa. Sen verran epävarmalta meno tuntui. Koskaan ei voinut tietää, onko alla pitoa vai ei.

Moni pähkäilee, kannattaisiko alle laittaa mieluummin kitkarenkaat.

Etenkin pimeys ja sade ovat hankala yhdistelmä. Näillä marraskuun keleillä yksi jos toinenkin on päivitellyt huonoa näkyvyyttä liikenteessä. Kun vettä vihmoo ja tie on märkä, vastaantulevien ajovalot häikäisevät tuplasti tavanomaiseen nähden.

Kaupunkiliikenteessä täytyy olla todella tarkkana etenkin alueilla, joilla on paljon suojateitä, näkyvyyden peittäviä puita sekä pieniä kulkijoita.

Koska autoilija ei voi luottaa siihen, että kaikilla tielläliikkujilla olisi heijastimet, on parempi keventää kaasujalkaa jo ennakkoon.

Hämeenlinnan vaarallisimmat risteykset on myös listattu (Hämeen Sanomat 11.11.).

Lukijoiden äänestyksessä ykköseksi kiilasi Viipurintien, Arvi Kariston kadun ja Raatihuoneenkadun risteys. Eräs lukijoista oli kuvaillut, että "risteyksen näkymä ja profiili ovat ihan hevoskärryajalta". Allekirjoitan tämän täysin. Juuri tämän risteyksen takia ajan työmatkat toista, pitempää reittiä, sillä en halua joutua kyseiseen risteykseen varsinkaan ruuhka-aikaan.

Seuraavan sijan nappasi Aleksis Kiven kadun, Luolajantien ja Rengontien risteys, jossa varsinkin aamuisin on vilinää. Kolmanneksi tuli vanha tuttu Poltinahon liikenneympyrä, jossa myös riittää sutinaa ruuhka-aikoina.

Mutta mikä tekee liikenteestä vaarallisen?

Ihmisethän niitä autoja ajavat ja kaduilla kulkevat.

Näillä keleillä ja talvea odotellessa kiire kannattaa unohtaa.