Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat

Ruoan hinnan jyrkät nousut ovat saaneet oman ostokäyttäytymiseni muuttumaan sellaiseen suuntaan, mihin en vielä muutama vuosi sitten olisi uskonut.

Suomen kaksi suurinta päivittäistavarakauppaketjua ovat ylivallallaan saaneet aikaan pitkään jatkuneen hintojen kallistumisen.

Isot ruokaketjut takovat ennätystuloksia ja näiden jättiläisten kivijalka, eli työntekijät, taas vastaavasti kipuilevat palkkakuopissa tulosten jatkuvan nousun säestämänä. Aina minimimäärä tekijöitä töissä, kovassa kiireessä, pienellä palkalla.

Tuotantoportaat taas valittavat aivan aiheesta todella kurjaa monopolisoitunutta hinnanmääräytymistä. Se ei kuitenkaan johdu pelkästään nousseista polttoaineen hinnankorotuksista ja logistiikkakustannuksista, vaan takana on loputon ahneus.

Loppupäässä luonnollisesti me kuluttajat maksamme viulut, ja ostovoiman heikentyessä taantuman myötä hikipisaroiden lisäksi monella kiiltää myös silmäkulmassa.

Alkutuotanto, pienyrittäjät, sekä kuluttajat joutuvat kärsimään siitä, kun isot ketjut ja niiden kattohenkilöt kahmivat valtavia voittoja taskuihinsa.

Suunta on kova ja kilpailu vielä kovempaa. Raskassarja painaa eikä pienten kannata mennä jalkoihin pyörimään.

Olen itse pääsääntöisesti alkanut käyttämään ruokaostoksissani selvästi halvempaa ulkomaalaista ketjua, joka on maailmanlaajuisesti noin kuusi kertaa suurempi kuin meidän omista suurin.

Kuukauden säästot ovat perheellemme noin 20 prosenttia, ilman niitä bonusjärjestelmiäkin. Ja se on paljon näinä vaikeina taloudellisena aikoina.

Alkutuotanto, pienyrittäjät, sekä kuluttajat joutuvat kärsimään siitä, kun isot ketjut ja niiden kattohenkilöt kahmivat valtavia voittoja taskuihinsa. Täysin meidän kuluttajien ja tuotannon selkänahasta.

Ihmisten ostokäyttäytyminen on ajan saatossa muokkaantunut niin, että kaikki ostokset pyritään ostamaan samasta paikasta, mahdollisimman helposti. Erikoisliikkeet ovat myös hävinneet katukuvasta, eikä mikään ihme.

Vaikka tällä hetkellä joudunkin laskemaan tarkasti, mitä kaupasta hankin, on tavoitteenani ostaa silti kotimaisia tuotteita.

Jo huoltovarmuutemme kannalta olisi tärkeää saada kuluttajahintoja alas ja alkutuottajille enemmän katetta, jottei ruokatuotantomme hilautuisi enempää tuonnin varaan. Yliahneet hierarkian ylimmät voisivat alkaa laskemaan omaa voittokatettaan. Tässä kohtaa bisnekselläkin on rajansa.

Kotimaan mannuille mieluiten lauluni laulelisin.

Kirjoittaja on valtuutettu (ps.), Hämeenlinna.